Telecí ořech
130 min.

Ingredience
- 1lžíceMouka bramborová
- 0,5kusCeler bulvový
- 0,4kusCitronová kůra
- 1kusSaturejka
- 1kusTymián sušený
- 1decilitrVíno bílé
- 1lžičkaSůl
- 1kusŠalvěj čerstvá
- 3kusyCibule
- 1kusMrkev kořen
- 600gramůTelecí ořech
- 1decilitrHovězí vývar základní
- 30gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 60gramůSlanina vepřová
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 1kusPetržel kořen
- 1kusRozmarýn čerstvý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
516 kcal
Bílkoviny
41 g
Tuky
25 g
Sacharidy
28 g
Vláknina
12 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Telecí ořech (kulatá část kýty) protkneme slaninou a osolíme.
- 2Rozehřejeme v pekáči kousek másla a slaninu, přidáme nakrájenou zeleninu, cibuli nakrájenou na kolečka, kousek citronové kůry, svazeček saturejky, šalvěje, rozmarýnu, tymiánu a vše necháme zčervenat.
- 3Pak přidáme maso, necháme chvíli dusit na plameni a potom dopečeme v troubě.
- 4Maso můžeme podlévat lžící polévky a lžící bílého vína.
- 5Vypečenou šťávu zasypeme bramborovou moukou, pokud ji nemáme tak hladkou moukou. Omáčku přecedíme.
- 6Nebo přiléváme místo vína po lžících smetanu a zahustíme šťávu 3 žloutky, dle chuti zakápneme citronovou šťávou. Také můžeme žloutky vynechat. Tato pečeně se však musí často obracet, aby z jedné strany neokorala a byla všude stejně měkká.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.