Telecí plátky s fazolovými lusky

65 min.
Česká republika

Ingredience

    • 800gramůTelecí kýta
    • 30gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 1lžičkaSůl
    • 2,5lžíceMáslo
    • 1lžíceOlej slunečnicový
    • 500mililitrůVoda pitná
    • 0,5lžičkaPepř bílý
  • Vařené fazolové lusky
    • 600gramůFazolové lusky
    • 500mililitrůVoda pitná
    • 2lžíceSmetana
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
304 kcal
Bílkoviny
45 g
Tuky
8 g
Sacharidy
10 g
Vláknina
236 mg
Vápník
19 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Telecí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme přes krátká vlákna na plátky, přibližně 1.5-2cm silné. Plátky opepříme a poprášíme z každé strany moukou.
  • 2
    V hluboké velké pánvi (nebo kastrólu) rozehřejeme 2 lžíce másla s 1 lžicí oleje. Plátky masa zprudka orestujeme z každé strany dozlatova. Pak hned k masu přilejeme vroucí vodu tak, aby maso bylo zakryté. Teplotu zmírníme, pánev zakryjeme a maso budeme dusit doměkka přibližně 35-40 minut.
  • 3
    Mezitím uvaříme v páře omyté fazolové lusky. Do kastrolu se sítem (pařák na knedlíky) nalijeme přibližně 500ml vody. Jakmile začne vřít, položíme na sítko celé fazolové lusky, kastról zakryjeme a lusky vaříme v páře 2-3 minuty. Fazolové lusky by měly být křupavé. Když vychladnou, pokrájíme je na kousky asi 3cm dlouhé a odložíme je do misky.
  • 4
    Přibližně 10 minut před dokončením maso osolíme, případně dochutíme ještě pepřem. Už nebudeme pánev zakrývat, aby se šťáva zredukovala. Fazolové lusky s masem povaříme jen 1 minutu. Nakonec přimícháme 1-2 lžíce smetany a 1/2 lžíce studeného másla, pak pánev odstavíme z plotny.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.