Turecký meruňkový a pomerančový dort
110 min.
Ingredience
- 500gramůJogurt bílý
 - 125gramůMáslo čerstvé
 - 125mililitrůMed včelí
 - 200mililitrůPomerančová šťáva
 - 3lžícePistácie
 - 0,5hrnekCukr krupice
 - 50mililitrůVoda pitná
 - 3kusyPomeranče
 - 2kusyVejce slepičí
 - 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
 - 1hrnekMeruňky sušené
 - 1hrnekPistácie pražené
 - 0,5hrnekMandle mleté
 - 2lžíceMáta
 - 2šálkySamokypřicí mouka
 - 1špetkaSkořice mletá
 
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1137 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
57 g
Sacharidy
135 g
Vláknina
15 g
Cukr
70 g
Postup přípravy
- 1Velký cedník vyložíme den před pečením mušelínem a vložíme do něj jogurt. Položíme na mísu a pokryjeme umělohmotnou fólií. Necháme stát 12 hodin v lednici. Poté vylijeme tekutinu a jogurt odložíme stranou.
 - 2Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Dortovou formu vymažeme máslem a dno posypeme mletými pistáciovými oříšky. Formu nakloníme, abychom posypali i vymazané stěny.
 - 3V misce utřeme máslo s cukrem a pomerančovou kůrou nastrouhanou z jednoho pomeranče. Postupně zašleháme vejce, přidáme jogurt a vymícháme hladké těsto.
 - 4V další míse smícháme kypřicí prášek s moukou a nasypeme do těsta. Zlehka promícháme a nakonec přidáme nasekané oříšky, nasekané mandle a meruňky. Do připravené formy nalijeme těsto a pečeme 50 minut. Těsto musí zůstat pružné.
 - 5Mezitím zahřejeme na mírném ohni med, pomerančovou kůru nastrouhanou ze dvou pomerančů, pomerančovou šťávu, vodu a natrhané lístky máty. Cca 6 minut povaříme. Poté scedíme a dáme stranou.
 - 6Korpus položíme na podnos, dort přelijeme pomerančovým sirupem a necháme vychladnout. Podáváme s menším množství jogurtu ochuceného medem a skořicí. Můžeme dozdobit dílky pomeranče.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.