Turková kaše z Podkrkonoší
40 min.
Ingredience
- 500gramůBrambory
- 1kilogramTykev
- 2,5litryVoda pitná
- 2,5lžičkySůl
- 0,5lžíceTymián čerstvý
- 4lžíceMáslo čerstvé
- 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 5decilitrůMléko plnotučné
- 1lžícePažitka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
460 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
34 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
6 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Oloupané brambory a tykev - nářečově "turek" - omyjeme, brambory pokrájíme na menší kostky, tykev zbavíme semínek a pokrájíme ji na kostičky. Dužiny z tykve by měl být 1 kg.
- 2Brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem doměkka. Tykev přidáváme k bramborám po deseti minutách a společně zeleninu povaříme (celkem 20 minut). Pak vodu scedíme a brambory s tykví vyšleháme s vlažným mlékem a smetanou na jemnou kaši. Dosolíme(0,5 lžičky) a opepříme podle chuti. Pokud chceme kaši řidší, přilijeme i mléko.
- 3Pažitku a čerstvý tymián omyjeme a drobně pokrájíme. Kaši podáváme horkou, poléváme ji rozpuštěným máslem a posypeme bylinkami.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.