Vánoční polévka s krutony z housky
70 min.
Ingredience
- 4kusyPepř černý celý
 - 1kusCibule
 - 1lžíceCeler - nať
 - 150gramůMáslo čerstvé
 - 180gramůCeler bulvový
 - 120gramůMrkev kořen
 - 120gramůPetržel kořen
 - 2lžíceMouka pšeničná hladká
 - 1lžičkaSůl
 - 1lžícePetržel - nať
 - 2kusyŽemle tuková
 - 1stroužekČesnek
 - 0,25lžičkaMuškátový oříšek
 - 1litrVoda pitná
 - 1500gramůKapr obecný
 
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
583 kcal
Bílkoviny
47 g
Tuky
35 g
Sacharidy
16 g
Vláknina
2 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Rybí hlavu, ocasní porci kapra a vnitřnosti očistíme. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké nudličky.
 - 2S kořením zhruba dvacet minutu vaříme hlavu a ocasní porci kapra a rozdrcený česnek. Poté přecedíme a v části vývaru uvaříme vnitřnosti.
 - 3Kořenovou zeleninu usmažíme na 50 gramech másla a odložíme.
 - 4Na dalších 50 gramech másla ve větším silnostěnném hrnci smažíme jíšku z mouky, zalijeme po částech vývarem, dobře rozšleháme a dvacet minut povaříme. Poté přidáme obrané rybí maso, pokrájené vnitřnosti, zeleninu, muškátový oříšek a sůl. Prohřejeme s celerovou natí, odstavíme a vsypeme posekanou petrželovou nať.
 - 5Zvlášť usmažíme krutony na zbylém másle. Můžeme z pečiva vykrajovat vánoční motivy.
 - 6Krutony servírujeme k rybí polévce na zvláštní misce.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.