Vařené brambory s křenovou omáčkou
75 min.

Ingredience
- 1kilogramBrambory
- 1,2decilitryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžičkaKmín celý
- Omáčka
- 2,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 5lžicKřen
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaOcet kvasný lihový
- 0,5lžičkaSůl
- 2lžičkyCukr krupice
- 1,5lžíceMáslo čerstvé
- Volská oka
- 4kusyVejce slepičí
- 4špetkySůl mořská
- 4špetkyPaprika mletá pálivá
- 1,5lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
571 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
40 g
Sacharidy
40 g
Vláknina
7 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na kostky, dáme do hrnce, zalijeme 1.2 l vody s 1.5 lžičkou soli a kmínem. Brambory uvaříme doměkka, vaříme je 15-20 minut, potom je scedíme a vývar zachytíme.
- 2Mezitím si očistíme a omyjeme křen. Jemně ho nastrouháme. V pánvi na rozpálené máslo rozklepneme 4 vajíčka, každé osolíme špetkou mořské soli, posypeme červenou pálivou paprikou a usmažíme volská oka.
- 3V rendlíku si z rozpuštěného másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji 1-2 dl vývaru z brambor, vymícháme dohladka a krátce povaříme. Potom přilijeme zakysanou smetanu, dobře ji vyšleháme, aby v ní nebyly žádné hrudky. Omáčku ochutíme octem, solí, cukrem a přimícháme křen.
- 4Brambory dáme do talířů, přelijeme je omáčkou, přidáme volská oka a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.