Vejce s holandskou omáčkou
40 min.
Ingredience
- 80gramůSlanina vepřová
 - 2kusyŽemle tuková
 - 4kusyVejce slepičí
 - 40mililitrůOcet kvasný lihový
 - 120gramůMáslo čerstvé
 - 20gramůPetržel - nať
 
- Omáčka
- 2lžičkyCitronová šťáva
 - 2lžičkyOcet vinný
 - 3kusyVaječný žloutek slepičí
 - 120gramůMáslo čerstvé
 - 5gramůSůl
 - 3gramyPepř černý mletý
 
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
770 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
71 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
415 mg
Cukr
609 mg
Postup přípravy
- 1Ugrilujeme slaninu, aby byla křupavá. Uchováme v teple.
 - 2Poloviny žemlí smažíme pod grilem ze strany řezu. Uložíme tak, aby nevychladly.
 - 3Holandská omáčka: do malého hrnce nalijeme citronovou šťávu a vinný ocet, přidáme žloutky a metlou vyšleháme do lehké pěny.
 - 4Ve vodní lázni šleháme, až omáčka zhoustne. Postupně přidáváme rozehřáté máslo a opět šleháme, aby omáčka zůstávala hustá. Osolíme a opepříme, udržujeme v teple.
 - 5Ztracená vejce: v hrnci povaříme vodu s octem. Teplotu snížíme a do mírně vroucí vody vložíme pomocí lžíce rozklepnuté vejce. Vaříme
 - 64 minuty. Potom vejce pomocí děrované naběračky vyjmeme. Nerovné okraje odkrojíme.
 - 7Poloviny žemlí potřeme máslem a položíme na vyhřáté talíře. Na každou klademe plátek slaniny, ztracené vejce a vše přelijeme omáčkou. Servírujeme, zdobíme petrželovou natí.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.