Vejce v kokotce

13 min.
Evropa

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
123 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
10 g
Cukr
447 mg
Vápník
1 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Pro tuto úpravu vajec potřebujeme malé ohnivzdorné nebo porcelánové skleněné kelímky, zvané kokotky. Kelímky mají rukojeť nebo kovovou sponu s držadlem, která je lehce snímatelná. Obojí chrání při pojídání pokrmu z kelímku před popálením.
  • 2
    Kelímek nejprve vymažeme máslem, na dno nasypeme špetku mořské soli a opatrně do něj vyklepneme vejce.
  • 3
    Do kastrolu nebo pekáče vložíme utěrku, na kterou nalijeme vodu. Do nádoby s utěrkou potom postavíme připravené naplněné kelímky a dbáme na to, aby byly potopeny pouze z poloviny. Utěrku dáváme na dno nádoby proto, aby se během vaření neutvořily v bílku nevzhledné bublinky.
  • 4
    Troubu rozehřejeme na 80°C, vložíme do ní nádobu s vejci a zakryjeme pokličkou. V troubě ponecháme 8-12 minut, až bílek ztuhne, žloutek však musí zůstat měkký. Nesmí se vařit.
  • 5
    Hotová uvařená vejce nevyklápíme, ale podáváme přímo v kelímcích.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.