Velikonoční věnec

75 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
549 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
40 g
Sacharidy
81 g
Vláknina
3 g
Cukr
16 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Ve 100ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky, zamícháme a necháme vzejít kvásek.
  • 2
    V míse utřeme máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a se žloutky. Potom přidáme mouku, sůl a citronovou kůru. Zbylým vlažným mlékem a vzešlým kváskem zaděláme těsto. Do dobře prohnětého těsta vmícháme rozinky.
  • 3
    Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout asi 50 minut.
  • 4
    Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme váleček. Válečky spleteme do copu, který stočíme do tvaru věnce a konce přimáčkneme.
  • 5
    Věnec necháme na plechu vyloženém pečicím papírem ještě 20 minut kynout. Před pečením povrch věnce potřeme rozšlehaným vejcem.
  • 6
    Pečeme nejdříve při 200 stupních Celsia, po chvíli teplotu ztlumíme na 180 stupňů a dopečeme. Věnec pečeme celkem asi 45 minut dozlatova.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Veyra
pá 9. 10. 2015
Velikonoční věnec
Na velikonoční dobroty mne moc neužije, ale video k receptu bylo výmluvné a přehledné že jsem se nakonec do věnce pustil. Výsledek však stál za to. 😎