Vepřová pečeně po florentsku
120 min.

Ingredience
- 180gramůCibule
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 120gramůFenykl čerstvý
- 3gramyRozmarýn čerstvý
- 1500gramůVepřová pečeně
- 185mililitrůVíno bílé
- 80mililitrůOlej olivový
- 80mililitrůOlej olivový extra panenský
- 4stroužkyČesnek
- 48mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 250mililitrůVývar drůbeží
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1073 kcal
Bílkoviny
41 g
Tuky
91 g
Sacharidy
7 g
Vláknina
1 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Troubu necháme zahřát na 200 °C.
- 2Lístky fenyklu nadrobno nasekáme a smícháme s rozmarýnem, česnekem, solí a pepřem. Připravenou směsí plníme hlubší zářezy, které jsme do masa udělali ostrým nožem.
- 3Cibuli rozpůlíme a dáme do pekáče, pokapeme olivovým olejem a na ni dáme připravené maso. Dáme péct na 30 minut, poté snížíme teplotu v troubě na 180 °C a pečeme dalších 30 minut.
- 4Maso podlijeme a osolíme, přilijeme 90 ml vína a necháme péct dalších 35 minut. Občas přelijeme výpekem.
- 5Bulvy fenyklu nakrájíme na centimetrové plátky a dáme vařit, přisypeme pokrájenou cibuli a extra panenský olej, trochu osolíme. Vaříme zvolna, přikryté poklicí, cca 45 minut. Hotový fenykl musí být měkký a voda takřka vyvařená.
- 6Upečené maso vyjmeme z pekáče, do výpeku přilijeme zbytek vína a necháme zprudka vařit do zhoustnutí omáčky. Poté odstavíme z plotny, osolíme a opepříme, vmícháme smetanu.
- 7Maso servírujeme na fenyklu, pokrájené na plátky a přelité omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.