Zapečené brambory se smetanou a sýrem
90 min.
Ingredience
- 1kilogramBrambory
- 1stroužekČesnek
- 20gramůMáslo čerstvé
- 100gramůSýr Ementál (Primátor)
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 500mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 250mililitrůMléko polotučné
- 2litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
526 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
33 g
Sacharidy
40 g
Vláknina
6 g
Cukr
34 mg
Postup přípravy
- 1Omyjeme a oškrábeme brambory. Pokrájíme je na tenké plátky. Vložíme je na síto. Propláchneme je studenou vodou a osušíme papírovou utěrkou. Předehřejeme si troubu na 150°C.
- 2Velkou zapékací nádobu vytřeme rozpůleným česnekem a vymažeme máslem. Naplníme ji 1/3 z celkového množství brambor. Osolíme a opepříme vrstvu, přidáme muškátový oříšek a 1/3 nastrouhaného sýra. Zakryjeme další vrstvou brambor, které také osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem a přidáme nastrouhaný sýr. Pokračujeme ve vrstvení, dokud nespotřebujeme všechny brambory.
- 3V misce si rozmícháme smetanu s mlékem. Zalijeme s ní brambory.
- 4Vložíme do předehřáté trouby a zapékáme 50 minut. Potom zvýšíme teplotu na 220°C a zapékáme ještě 20 minut. Podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.