Zapékané brambory se smetanou a kořenovou zeleninou
60 min.
Ingredience
- Na vytření a pokapání
- 1stroužekČesnek
 - 1,5lžíceMáslo čerstvé
 - 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
 
 - Smetanová směs
- 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
 - 300mililitrůMléko plnotučné
 - 2lžičkySůl
 - 1lžičkaKmín drcený
 - 0,5lžičkaPepř černý mletý
 - 0,5lžičkaMuškátový oříšek
 
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
510 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
35 g
Sacharidy
40 g
Vláknina
8 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Omyté brambory, mrkev, petržel a malou kedlubnu oloupeme a vše nakrájíme na tenké plátky. V kastrólu si smícháme 200ml smetany s 300ml mléka, směs ochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem a muškátovým oříškem, poté ji přivedeme k varu, přidáme všechny plátky brambor s plátky zeleniny, promícháme a mírně vaříme 3-4 minuty.
 - 2Troubu předehřejeme na 180°C. Pekáček vytřeme rozpůleným očištěným stroužkem česneku, zbytek česneku utřeme a vmícháme do smetanových brambor. Pak pekáček vytřeme máslem, do něj rozložíme plátky brambor se zeleninou, pokapeme je 150ml smetany a dáme do trouby péct přibližně na 40 minut. Upečené brambory by měly mít po celém povrchu zlatou barvu a uvnitř by měly být měkké.
 - 3Horké brambory rozdělíme na porce a podáváme je jako samostatné jídlo nebo jako přílohu.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.