Zeleninová polévka jemná
170 min.
Ingredience
- 2litryVoda pitná
- 30gramůCeler bulvový
- 30gramůHrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 7gramůSůl
- 70gramůMáslo čerstvé
- 80gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 60gramůMrkev kořen
- 70gramůKvěták
- 30gramůPetržel kořen
- 300mililitrůMléko polotučné
- 10gramůPetržel - nať
- 200gramůTelecí kosti
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
103 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
7 g
Sacharidy
9 g
Vláknina
861 mg
Cukr
310 mg
Postup přípravy
- 1Kořenovou zeleninu pečlivě očistíme, nakrájíme na menší kostičky, květák rozebereme na menší růžičky, vše zalijeme vroucí vodou a vaříme téměř doměkka.
- 2Dobře omyté a rozsekané kosti vložíme do hrnce, zalijeme zbylou dávkou studené vody a mírně osolíme.
- 3Uvedeme do varu a nejméně 2 hodiny zvolna vaříme. Poté vývar scedíme.
- 4Dávku prosáté mouky za občasného promíchání nasucho mírně opražíme a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem z kostí a odvarem ze zeleniny.
- 5Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání nejméně půl hodiny zvolna vaříme.
- 6Ke konci varu přidáme mléko, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem.
- 7Nakonec do polévky vložíme uvařenou zeleninu a sterilovaný hrášek a krátce povaříme. Polévku zjemníme máslem.
- 8Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať vkládáme do polévky při podávání.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.