MilujiVaření.cz Recepty Hlavní ingredience Maso Drůbež Krocan
Krocan Krocaní maso je velmi chutné a zdravé - má velmi mnoho bílkovin ve svalovině a málo tuku. Maso krocana je tepelně upravené poměrně rychle a velmi dobře přijímá chuť koření. V kuchyni se nejčastěji připravuje pečený krocan nebo krocan na víně , je ale mnoho dalších receptů, podle kterých si můžete krocana připravit. Konečnou chutí budete určitě příjemně překvapeni.
Jemná terina z krocana s olivami Do mixeru dáme vajíčka, smetanu, sůl, pepř, sherry brandy, na kostičky nakrájený toustový chléb a vše rozmixujeme. Omytou petrželku s očištěnou cibulí a česnekem pokrájíme nadrobno.
Vepřové omyté maso nakrájíme na kusy a pomeleme najemno na masovém strojku. Maso dáme do mísy, ochutíme solí, pepřem, promícháme, přidáme rozmixovanou směs a znovu vše důkladně promícháme. Necháme odpočinout na chladném místě.
Mezitím si krocaní prsa omyjeme, nakrájíme na plátky silné asi 2 cm, které pokrájíme na proužky. Třetinu z těchto proužků ještě nakrájíme na malé kousky a přimícháme je do masové směsi. Ostatní krůtí maso v míse osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a promícháme.
Nakládané černé a zelené olivy rozkrájíme.
Nádobu na terinu vyložíme tenkými dlouhými plátky slaniny tak, aby konce visely přes okraj nádoby minimálně 5 cm.
Nádobu naplníme 1/2 masové směsi, na ni rozložíme vrstvu oliv, na to dáme vlašské ořechy, potom narovnáme vrstvu krůtího masa, znovu ořechy a vrstvu oliv. Vše zakryjeme masovou směsí. Uhladíme a povrch zakryjeme přečnívajícími konci slaniny. Navrch položíme bobkové listy, stonek tymiánu, nádobu uzavřeme, vložíme do hlubokého pekáče ...
Dušený krocan na žampionech Cibuli nakrájíme na kostky, česnek prolisujeme, papriku a celer nakrájíme na jemno, maso na proužky a žampiony na polovinu.
Na oleji restujeme česnek, cibuli, papriku, celer a po deseti minutách přimícháme rajčata, chilli koření, pepř, mletou papriku a tymián. Po promíchání přidáme ještě maso a žampiony. Vše dusíme třicet minut, občas promícháme.
Mole k pečenému krocanovi Krocana potřeme změklým máslem a uvnitř i zvenčí osolíme a opepříme. Pečeme 2 1/2-3 hodiny při 200 °C. Během pečení často obracíme a poléváme výpekem.
Chilli nakrájíme nadrobno. Cibuli a česnek osmažíme v horkém tuku, přidáme rajčata, banán, mandle, arašídy, dýňová semínka, rozinky, sušené švestky a chilli, přilijeme 300 ml vývaru a nezakryté vaříme 15 minut. Tortillu krátce ohrejeme v troubě, žemli rozkrájíme na kostičky a obojí vložíme do omáčky. Důkladně rozmixujeme a protlačíme sítem. Do omáčky přidáme větší množství každého koření a rozpustíme v ní čokoládu. Dochutíme solí, pepřem a cukrem. Podle potřeby zředíme zbývajícím vývarem. Podáváme ke krocanovi.
Krocan na zázvoru Krocaní stehna očistíme, omyjeme, osolíme a opepříme. V pánvi rozpustíme máslo a když je rozpálené, vložíme na máslo stehna a ze všech stran je opečeme dozlatova.
Maso dáme na talíř a na výpeku zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme k ní zázvor, 2 dl vody, promícháme a stehna vložíme zpět.
Pánev zakryjeme a necháme je v dobře vyhřáté troubě dodusit.
Dusíme přibližně 3/4 hodinu.
Potom stehna znovu vyjmeme z pánve a na plotně necháme vyvařit z výpeku vodu, aby nám zbyl jen tuk. K tuku přidáme mouku, uděláme světlou jíšku, přilijeme zakysanou smetanu, promícháme.
Krocaní stehna vložíme zpět do zázvorové omáčky a krátce povaříme.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
R o z e h ř e j e m e v p á n v i o l e j a o s m a h n e m e p o k r á j e n o u c i b u l i a p o k r á j e n é k r o c a n í m a s o c c a 5 m i n u t . V m í c h á m e k a r i p a s t u , n a l i j e m e v ý v a r a p ř i v e d e m e z a s t á l é h o m í c h á n í k v a r u . P á n e v p ř i k r y j e m e p o k l i č k o u a 1 5 m i n u t p o v a ř í m e . P ř i d á m e h r á š e k a p ř i v e d e m e k v a r u . Z a k r y j e m e a d a l š í c h 5 m i n u t p o v a ř í m e .
N e c h á m e o k a p a t v c e d n í k u m e r u ň k y a p o k r á j í m e j e n a p l á t k y . P ř i d á m e j e k e k a r i , p ř i d á m e s u l t á n k y a p o v a ř í m e 2 m i n u t y .
P ř i d á m e k o r i a n d r a o s o l í m e a o p e p ř í m e .
N a t a l í ř e r o z d ě l í m e r ý ž i a n a n i d á m e k a r i .
U p e č e n é m a s o n a k r á j í m e n a t e n k é p l á t k y n e b o s i l n ě j š í n u d l e . C e l e r o l o u p e m e a n a s t r o u h á m e n a h r u b é m s t r u h a d l e . O l o u p a n á j a b l k a b e z j a d ř i n c ů n a k r á j í m e n a k o s t i č k y , z a k a p e m e c i t r ó n o v o u š ť á v o u a s m í c h á m e s n a s t r o u h a n ý m c e l e r e m a n a k r á j e n ý m m a s e m . V š e c h n o z a l i j e m e n á l e v e m , k t e r ý s i p ř i p r a v í m e z o l e j e , o c t a , h o ř č i c e , s o l i a z m l e t é h o p e p ř e .
Do mixeru dáme vajíčka, smetanu, sůl, pepř, sherry brandy, na kostičky nakrájený toustový chléb a vše rozmixujeme. Omytou petrželku s očištěnou cibulí a česnekem pokrájíme nadrobno.
Vepřové omyté maso nakrájíme na kusy a pomeleme najemno na masovém strojku. Maso dáme do mísy, ochutíme solí, pepřem, promícháme, přidáme rozmixovanou směs a znovu vše důkladně promícháme. Necháme odpočinout na chladném místě.
Mezitím si krocaní prsa omyjeme, nakrájíme na plátky silné asi 2 cm, které pokrájíme na proužky. Třetinu z těchto proužků ještě nakrájíme na malé kousky a přimícháme je do masové směsi. Ostatní krůtí maso v míse osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a promícháme.
Nakládané černé a zelené olivy rozkrájíme.
Nádobu na terinu vyložíme tenkými dlouhými plátky slaniny tak, aby konce visely přes okraj nádoby minimálně 5 cm.
Nádobu naplníme 1/2 masové směsi, na ni rozložíme vrstvu oliv, na to dáme vlašské ořechy, potom narovnáme vrstvu krůtího masa, znovu ořechy a vrstvu oliv. Vše zakryjeme masovou směsí. Uhladíme a povrch zakryjeme přečnívajícími konci slaniny. Navrch položíme bobkové listy, stonek tymiánu, nádobu uzavřeme, vložíme do hlubokého pekáče ...
C i b u l i n a k r á j í m e n a k o s t k y , č e s n e k p r o l i s u j e m e , p a p r i k u a c e l e r n a k r á j í m e n a j e m n o , m a s o n a p r o u ž k y a ž a m p i o n y n a p o l o v i n u .
N a o l e j i r e s t u j e m e č e s n e k , c i b u l i , p a p r i k u , c e l e r a p o d e s e t i m i n u t á c h p ř i m í c h á m e r a j č a t a , c h i l l i k o ř e n í , p e p ř , m l e t o u p a p r i k u a t y m i á n . P o p r o m í c h á n í p ř i d á m e j e š t ě m a s o a ž a m p i o n y . V š e d u s í m e t ř i c e t m i n u t , o b č a s p r o m í c h á m e .
K r o c a n a p o t ř e m e z m ě k l ý m m á s l e m a u v n i t ř i z v e n č í o s o l í m e a o p e p ř í m e . P e č e m e 2 1 / 2 - 3 h o d i n y p ř i 2 0 0 ° C . B ě h e m p e č e n í č a s t o o b r a c í m e a p o l é v á m e v ý p e k e m .
C h i l l i n a k r á j í m e n a d r o b n o . C i b u l i a č e s n e k o s m a ž í m e v h o r k é m t u k u , p ř i d á m e r a j č a t a , b a n á n , m a n d l e , a r a š í d y , d ý ň o v á s e m í n k a , r o z i n k y , s u š e n é š v e s t k y a c h i l l i , p ř i l i j e m e 3 0 0 m l v ý v a r u a n e z a k r y t é v a ř í m e 1 5 m i n u t . T o r t i l l u k r á t c e o h r e j e m e v t r o u b ě , ž e m l i r o z k r á j í m e n a k o s t i č k y a o b o j í v l o ž í m e d o o m á č k y . D ů k l a d n ě r o z m i x u j e m e a p r o t l a č í m e s í t e m . D o o m á č k y p ř i d á m e v ě t š í m n o ž s t v í k a ž d é h o k o ř e n í a r o z p u s t í m e v n í č o k o l á d u . D o c h u t í m e s o l í , p e p ř e m a c u k r e m . P o d l e p o t ř e b y z ř e d í m e z b ý v a j í c í m v ý v a r e m . P o d á v á m e k e k r o c a n o v i .
N a k r á j í m e n a n u d l i č k y k r ů t í m a s o .
S m í c h á m e v m i s c e o l e j , b y l i n k o v o u s ů l , p e p ř , č e s n e k n a p l á t k y a n a s e k a n o u b a z a l k u . P ř i d á m e d o s m ě s i k o u s k y k r ů t í h o m a s a a n e c h á m e m a r i n o v a t .
U v a ř í m e v o s o l e n é v o d ě r ý ž i s e z e l e n ý m i f a z o l k a m i .
V p á n v i r o z e h ř e j e m e o l e j a d o z l a t o v a u s m a ž í m e k r ů t í m a s o .
P ř i d á m e r ý ž o v o u s m ě s a p r o m í c h á m e .
O p l á c h n e m e č e r v e n é p a p r i k y , p ř e p ů l í m e a z b a v í m e j a d ř i n c ů . N a p l n í m e j e p ř i p r a v e n o u s m ě s í a d á m e d o p e k á č e .
Z a p é k á m e j e 2 0 m i n u t v p ř e d e h ř á t é t r o u b ě .
O m y j e m e k r o c a n a , z e v n i t ř i z v e n č í o s o l í m e .
N a n u d l i č k y n a k r á j í m e s l a n i n u a t ř e t i n o u p r o t k n e m e p r s í č k a . Z b y l o u s l a n i n u d á m e d o p e k á č e , z a l i j e m e 3 0 0 m l v o d y a k r o c a n a p r s í č k a m a d o l ů d á m e n a p e k á č .
P e č e m e v p ř e d e h ř á t é t r o u b ě n a 2 2 0 s t u p ň ů z a s t á l é h o p o d l é v á n í a p o l é v á n í v y p e č e n o u š ť á v o u 1 8 0 m i n u t .
P o p o l o v i n ě p e č e n í k r o c a n a o b r á t í m e .
P ř e d d o p e č e n í z a l i j e m e k o ň a k e m a n a c h v í l i d á m e j e š t ě d o t r o u b y . N a p o r c u j e m e a p o d á v á m e .
Š ť á v u r o z ř e d í m e m a l ý m m n o ž s t v í m v o d y a p o d á v á m e z v l á š ť .
J a k o p ř í l o h u p o d á v á m e č e r v e n é z e l í d u š e n é n a v í n ě , h o u s k o v é n e b o b r a m b o r o v é k n e d l í k y n e b o b r a m b o r o v o u k a š i a č e r s t v ý s a l á t .
Z k r ů t í c h s t e h e n s t á h n e m e k ů ž í , n a k r á j í m e n a t e n k é p l á t k y . O p e č e m e j e v p á n v i n a r o z e h ř á t é m o l e j i . B r a m b o r y a c i b u l i o l o u p e m e a n a k r á j í m e n a t e n k é p l á t k y .
P e č i c í f o r m u v y m a ž e m e b y l i n k o v ý m m á s l e m , d n o a o k r a j e p o s y p e m e j e m n ě n a s t r o u h a n ý m č e s n e k e m . B r y n z u s m í c h á m e s e z a k y s a n o u s m e t a n o u , m l e t o u p a p r i k o u , s o l í a p e p ř e m . K a ž d o u v r s t v u p o t ř e m e p ř i p r a v e n o u b r y n z o v o u s m ě s í . N a d n o f o r m y n a s k l á d á m e p l á t k y b r a m b o r , o p e č e n é m a s o a c i b u l i . S k l á d á n í v r s t e v o p a k u j e m e d o s k o n č e n í s u r o v i n . M l é k o s m í c h á m e s e s m e t a n o u , p ř i d á m e j e m n ě n a k r á j e n o u z e l e n o u č á s t j a r n í c i b u l k y a s o l í . P ř e l i j e m e p o v r c h j í d l a a v l o ž í m e d o p ř e d e h ř á t é t r o u b y . P e č e m e p ř i 2 2 0 s t u p ň o v é t e p l o t ě P ř i b l i ž n ě 5 5 - 6 0 m i n u t .
H o t o v é j í d l o r o z d ě l í m e n a j e d n o t l i v é t e p l é t a l í ř e a p o d á v á m e .
K r o c a n í s t e h n a o č i s t í m e , o m y j e m e , o s o l í m e a o p e p ř í m e . V p á n v i r o z p u s t í m e m á s l o a k d y ž j e r o z p á l e n é , v l o ž í m e n a m á s l o s t e h n a a z e v š e c h s t r a n j e o p e č e m e d o z l a t o v a .
M a s o d á m e n a t a l í ř a n a v ý p e k u z p ě n í m e d r o b n ě p o k r á j e n o u c i b u l i , p ř i d á m e k n í z á z v o r , 2 d l v o d y , p r o m í c h á m e a s t e h n a v l o ž í m e z p ě t .
P á n e v z a k r y j e m e a n e c h á m e j e v d o b ř e v y h ř á t é t r o u b ě d o d u s i t .
D u s í m e p ř i b l i ž n ě 3 / 4 h o d i n u .
P o t o m s t e h n a z n o v u v y j m e m e z p á n v e a n a p l o t n ě n e c h á m e v y v a ř i t z v ý p e k u v o d u , a b y n á m z b y l j e n t u k . K t u k u p ř i d á m e m o u k u , u d ě l á m e s v ě t l o u j í š k u , p ř i l i j e m e z a k y s a n o u s m e t a n u , p r o m í c h á m e .
K r o c a n í s t e h n a v l o ž í m e z p ě t d o z á z v o r o v é o m á č k y a k r á t c e p o v a ř í m e .
O m y t é h o a o s u š e n é h o k r o c a n a o s o l í m e v n ě i u v n i t ř a n e c h á m e a l e s p o ň 3 h o d i n y o d l e ž e t . R ý ž i u v a ř í m e v o s o l e n é v o d ě , s c e d í m e a n e c h á m e o k a p a t . H r o z i n k y s p a ř í m e , s u š e n é š v e s t k y b e z p e c e k n a k r á j í m e n a n u d l i č k y , o ř e c h y r o z d r t í m e , k u ř e c í j á t r a n a k r á j í m e n a k o s t i č k y .
N a m á s l e o s m a ž í m e j á t r a s h r o z i n k a m i , š v e s t k a m i a o ř e c h y . O c h u t í m e s k o ř i c í a n e c h á m e z c h l a d n o u t . S m ě s o v o c e p r o m í c h á m e s v y c h l a d l o u r ý ž í , v y p l n í m e n á d i v k o u v n i t ř e k k r o c a n a , o t v o r z a š i j e m e a k r o c a n a v l o ž í m e d o p e k á č e v y m a z a n é h o o l e j e m . O l e j e m p o t ř e m e i k r o c a n a , p o d l i j e m e v o d o u a v t r o u b ě p ř e d e h ř á t é n a 2 0 0 ° C p e č e m e a s i 3 h o d i n y . B ě h e m p e č e n í p ř e l é v á m e v ý p e k e m a j e - l i t ř e b a , p ř i l i j e m e v r o u c í v o d u .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .