MilujiVaření.cz Recepty Hlavní ingredience Maso Hovězí Zadní hovězí
Zadní hovězí Zadní hovězí je nejkvalitnější maso skotu. Připravují se z něj bifteky nebo steaky, ale také velmi oblíbená svíčková na smetaně nebo roštěnky, případně i vynikající samály nebo klobásy. Biftek i steak si v mnoha chuťových variantách můžete připravit jak podle vlastní fantazie, tak i podle receptů v této části a samozezřejmě zde najdete i recepty na přípravu mnoha dalších jídel ze zedního hovězího masa.
V kastrole na rozehřátém sádle restujeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli asi 15 minut. Potom přisypeme mletou papriku, krátce promícháme a vložíme omyté, na kousky nakrájené hovězí maso. Za stálého míchání je opečeme ze všech stran.
Orestované maso osolíme, opepříme, vmícháme rajčatový protlak a zalijeme asi 2 dcl vody.
Do základu vsypeme kmín, ochutíme prolisovaným česnekem a za občasného míchání zvolna dusíme asi 1,5 hodiny. Během dušení přiléváme vodu, guláš se má pouze přichytávat, ne pálit.
Nakonec guláš okořeníme rozemnutou majoránkou a povaříme ještě 10 minut. Pokrm nazahušťujeme.
Podáváme s houskovými knedlíky, ozdobený oloupanou, na kolečka nakrájenou cibulí.
Hovězí maso opláchneme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na plátky. Naklepeme je do šířky, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
Do středu masa položíme slaninu nakrájenou na silnější nudličky, okurky, oloupaný salám a na čtvrtky nakrájená vařená vejce. Plátky zavineme, na okrajích upevníme párátkem nebo převážeme nití a na povrchu osolíme.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a na tuku ji dorůžova osmažíme. Na osmažené cibuli krátce opečeme závitky, mírně je podlijeme vodou a dusíme pod poklicí téměř doměkka. Během dušení maso obracíme a podléváme teplou vodou.
Ptáčky vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme, zalijeme vlažnou vodou a dobře rozmícháme. Za občasného promíchání vaříme nejméně 20 minut.
Nakonec omáčku podle chuti přisolíme, přecedíme na ptáčky, které jsme zbavili párátek nebo nití a ještě krátce povaříme.
Karlovarský hovězí guláš Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Hovězí maso omyjeme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na kousky.
V hrnci rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm cibuli a pak přidáme kousky masa a přisypeme mletou papriku. Maso krátce za stálého míchání ze všech stran osmahneme, podlijeme polovinou vývaru, opepříme, osolíme a pod pokličkou dusíme, až je měkké.
Měkké maso vyjmeme, šťávu necháme chvíli vařit, pak ji zahustíme moukou, přilijeme zbylý vývar, přimícháme smetanu a ještě asi 15 minut vaříme. Na konci vaření do omáčky vrátíme maso, aby se prohřálo.
Guláš rozdělíme na porce, na každou dáme lžíci zakysané smetany a podáváme.
Jemný hovězí guláš Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme, prolisujeme a v misce utřeme se solí. Hovězí maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky a osolíme.
Ve velké pánvi rozehřejeme olej, osmahneme na něm nakrájenou cibuli, přisypeme sladkou mletou papriku a chvíli smažíme. Potom přidáme nakrájené hovězí maso a při stálém míchání je po všech stranách opečeme. Zmírníme oheň a opékáme, dokud maso nepustí šťávu. Pak přilijeme část vývaru, přidáme rajčatový protlak a prolisovaný česnek, vše důkladně promícháme a přikryté pokličkou dusíme. Během dušení občas zamícháme a podle potřeby přiléváme vývar.
Z mouky a 2 lžic oleje připravíme na malé pánvičce světlou jíšku. Když je maso téměř měkké, jíškou guláš zahustíme, nakonec ještě zjemníme přimícháním smetany a vše krátce povaříme.
Hovězí plátky na žampionech Hovězí maso opláchneme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na plátky. Mírně je naklepeme, na okrajích nařízneme blány, osolíme, opepříme a opečeme zprudka po obou stranách na části tuku.
K tuku od opékání plátků přidáme ještě zbytek nepoužitého tuku a dorůžova v něm osmažíme cibuli nakrájenou na drobno. Zalijeme ji vodou, vložíme opečené plátky, přidáme kmín a pod poklicí dusíme téměř doměkka. Během dušení maso obracíme a podléváme teplou vodou.
Plátky vyjmeme, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme ji prosátou moukou, osmahneme, zalijeme vlažnou vodou a rozmícháme. Nejméně 20 minut vaříme.
Nakonec šťávu procedíme zpět na plátky, přidáme očištěné, opláchnuté, na plátky nakrájené žampiony, podušené na tuku a ještě přisolíme podle chuti a krátce povaříme.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
V k a s t r o l e n a r o z e h ř á t é m s á d l e r e s t u j e m e o l o u p a n o u , n a d r o b n o n a k r á j e n o u c i b u l i a s i 1 5 m i n u t . P o t o m p ř i s y p e m e m l e t o u p a p r i k u , k r á t c e p r o m í c h á m e a v l o ž í m e o m y t é , n a k o u s k y n a k r á j e n é h o v ě z í m a s o . Z a s t á l é h o m í c h á n í j e o p e č e m e z e v š e c h s t r a n .
O r e s t o v a n é m a s o o s o l í m e , o p e p ř í m e , v m í c h á m e r a j č a t o v ý p r o t l a k a z a l i j e m e a s i 2 d c l v o d y .
D o z á k l a d u v s y p e m e k m í n , o c h u t í m e p r o l i s o v a n ý m č e s n e k e m a z a o b č a s n é h o m í c h á n í z v o l n a d u s í m e a s i 1 , 5 h o d i n y . B ě h e m d u š e n í p ř i l é v á m e v o d u , g u l á š s e m á p o u z e p ř i c h y t á v a t , n e p á l i t .
N a k o n e c g u l á š o k o ř e n í m e r o z e m n u t o u m a j o r á n k o u a p o v a ř í m e j e š t ě 1 0 m i n u t . P o k r m n a z a h u š ť u j e m e .
P o d á v á m e s h o u s k o v ý m i k n e d l í k y , o z d o b e n ý o l o u p a n o u , n a k o l e č k a n a k r á j e n o u c i b u l í .
H o v ě z í m a s o o p l á c h n e m e , o s u š í m e a n a k r á j í m e p ř e s v l á k n o n a p l á t k y . N a k l e p e m e j e d o š í ř k y , o s o l í m e , o p e p ř í m e a p o t ř e m e h o ř č i c í .
D o s t ř e d u m a s a p o l o ž í m e s l a n i n u n a k r á j e n o u n a s i l n ě j š í n u d l i č k y , o k u r k y , o l o u p a n ý s a l á m a n a č t v r t k y n a k r á j e n á v a ř e n á v e j c e . P l á t k y z a v i n e m e , n a o k r a j í c h u p e v n í m e p á r á t k e m n e b o p ř e v á ž e m e n i t í a n a p o v r c h u o s o l í m e .
C i b u l i o l o u p e m e , n a k r á j í m e n a d r o b n o a n a t u k u j i d o r ů ž o v a o s m a ž í m e . N a o s m a ž e n é c i b u l i k r á t c e o p e č e m e z á v i t k y , m í r n ě j e p o d l i j e m e v o d o u a d u s í m e p o d p o k l i c í t é m ě ř d o m ě k k a . B ě h e m d u š e n í m a s o o b r a c í m e a p o d l é v á m e t e p l o u v o d o u .
P t á č k y v y j m e m e , š ť á v u v y d u s í m e n a t u k , z a p r á š í m e p r o s á t o u m o u k o u , o s m a h n e m e , z a l i j e m e v l a ž n o u v o d o u a d o b ř e r o z m í c h á m e . Z a o b č a s n é h o p r o m í c h á n í v a ř í m e n e j m é n ě 2 0 m i n u t .
N a k o n e c o m á č k u p o d l e c h u t i p ř i s o l í m e , p ř e c e d í m e n a p t á č k y , k t e r é j s m e z b a v i l i p á r á t e k n e b o n i t í a j e š t ě k r á t c e p o v a ř í m e .
M a s o p o k r á j í m e n a t e n k é p l á t k y , n a k l e p e m e , o s o l í m e a o p e p ř í m e . Č e s n e k o l o u p e m e a u t ř e m e , s m í c h á m e s o l e j e m a c i t r o n o v o u š ť á v o u . V e v z n i k l é m a r i n á d ě n e c h á m e 3 0 m i n u t m a r i n o v a t m a s o .
T o a s t o v ý c h l é b p o t ř e m e m á s l e m . C i b u l i o l o u p e m e a p o k r á j í m e n a k o l e č k a .
M a s o n e c h á m e g r i l o v a t n a r o z p á l e n é m g r i l u p o d o b u 2 m i n u t z k a ž d é s t r a n y . V e d l e m a s a g r i l u j e m e c i b u l i , k t e r o u o b č a s o t o č í m e . P l á t k y c h l e b a u g r i l u j e m e d o k ř u p a v a .
M a s o p o d á v á m e m e z i p l á t k y c h l e b a , o z d o b e n é c i b u l í a p ř e l i t é o m á č k o u d l e v l a s t n í v o l b y .
O m y t é h o v ě z í m a s o n a k r á j í m e n a 2 p l á t k y a n a k l e p e m e .
O l o u p a n o u c i b u l i n a k r á j í m e n a d r o b n o a n a o l e j i u s m a ž í m e d o r ů ž o v a .
V l o ž í m e m a s o , o r e s t u j e m e z o b o u s t r a n a p o d p o k l i č k o u d u s í m e d o v y d u š e n í v l a s t n í š ť á v y .
M a s o o s o l í m e , o p e p ř í m e , p ř i d á m e p e p ř , h o ř č i c i , k e č u p , č e s n e k n a k r á j e n ý n a p l á t k y a p o d l i j e m e v o d o u . D u s í m e s k o r o d o m ě k k a .
Š ť á v u z a h u s t í m e m o u k o u r o z m í c h a n o u v t r o š e s t u d e n é v o d y a p r o v a ř í m e .
C i b u l e o l o u p e m e a n a k r á j í m e n a d r o b n o .
H o v ě z í m a s o o m y j e m e s t u d e n o u v o d o u , o s u š í m e a n a k r á j í m e n a k o u s k y .
V h r n c i r o z e h ř e j e m e s á d l o , o r e s t u j e m e n a n ě m c i b u l i a p a k p ř i d á m e k o u s k y m a s a a p ř i s y p e m e m l e t o u p a p r i k u . M a s o k r á t c e z a s t á l é h o m í c h á n í z e v š e c h s t r a n o s m a h n e m e , p o d l i j e m e p o l o v i n o u v ý v a r u , o p e p ř í m e , o s o l í m e a p o d p o k l i č k o u d u s í m e , a ž j e m ě k k é .
M ě k k é m a s o v y j m e m e , š ť á v u n e c h á m e c h v í l i v a ř i t , p a k j i z a h u s t í m e m o u k o u , p ř i l i j e m e z b y l ý v ý v a r , p ř i m í c h á m e s m e t a n u a j e š t ě a s i 1 5 m i n u t v a ř í m e . N a k o n c i v a ř e n í d o o m á č k y v r á t í m e m a s o , a b y s e p r o h ř á l o .
G u l á š r o z d ě l í m e n a p o r c e , n a k a ž d o u d á m e l ž í c i z a k y s a n é s m e t a n y a p o d á v á m e .
C i b u l i o l o u p e m e a n a k r á j í m e n a j e m n o . Č e s n e k o l o u p e m e , p r o l i s u j e m e a v m i s c e u t ř e m e s e s o l í . H o v ě z í m a s o o m y j e m e , o s u š í m e , n a k r á j í m e n a k o s t k y a o s o l í m e .
V e v e l k é p á n v i r o z e h ř e j e m e o l e j , o s m a h n e m e n a n ě m n a k r á j e n o u c i b u l i , p ř i s y p e m e s l a d k o u m l e t o u p a p r i k u a c h v í l i s m a ž í m e . P o t o m p ř i d á m e n a k r á j e n é h o v ě z í m a s o a p ř i s t á l é m m í c h á n í j e p o v š e c h s t r a n á c h o p e č e m e . Z m í r n í m e o h e ň a o p é k á m e , d o k u d m a s o n e p u s t í š ť á v u . P a k p ř i l i j e m e č á s t v ý v a r u , p ř i d á m e r a j č a t o v ý p r o t l a k a p r o l i s o v a n ý č e s n e k , v š e d ů k l a d n ě p r o m í c h á m e a p ř i k r y t é p o k l i č k o u d u s í m e . B ě h e m d u š e n í o b č a s z a m í c h á m e a p o d l e p o t ř e b y p ř i l é v á m e v ý v a r .
Z m o u k y a 2 l ž i c o l e j e p ř i p r a v í m e n a m a l é p á n v i č c e s v ě t l o u j í š k u . K d y ž j e m a s o t é m ě ř m ě k k é , j í š k o u g u l á š z a h u s t í m e , n a k o n e c j e š t ě z j e m n í m e p ř i m í c h á n í m s m e t a n y a v š e k r á t c e p o v a ř í m e .
O m y t é m a s o n a k r á j í m e n a p l á t k y , n a k l e p e m e a p o o k r a j í c h n a ř í z n e m e .
S l a n i n u n a k r á j í m e n a k o s t i č k y , v s y p e m e d o k a s t r o l u a r o z š k v a ř í m e . P ř i d á m e o l o u p a n o u , n a d r o b n o n a k r á j e n o u c i b u l i a o s m a h n e m e j i .
H o v ě z í p l á t k y o s o l í m e , o p e p ř í m e a p o p r á š í m e h l a d k o u m o u k o u . V l o ž í m e j e n a c i b u l o v ý z á k l a d a o p e č e m e p o o b o u s t r a n á c h . P o d l i j e m e v o d o u a d u s í m e d o m ě k k a . B ě h e m d u š e n í p l á t k y o b r a c í m e a p o d l é v á m e h o r k o u v o d o u .
K o ř e n o v o u z e l e n i n u : m r k e v , c e l e r a p e t r ž e l o l o u p e m e , o m y j e m e a p o k r á j í m e n a k o l e č k a . S n í t k u l i b e č k u t a k é o m y j e m e a n a d r o b n o r o z k r á j í m e . S l a n i n u n a k r á j í m e n a h r a n o l k y . Š p a l í č e k h o v ě z í h o z a d n í h o m a s a p r o š p i k u j e m e s l a n i n o u , o s o l í m e a o p e p ř í m e p o d l e c h u t i . C i b u l i o č i s t í m e a k r á j í m e n a d r o b n o .
V p e k á č i r o z p á l í m e o l e j s m á s l e m , c i b u l i s e z e l e n i n o u o s m a ž í m e d o z l a t o v a . V l o ž í m e m a s o , p ř i l i j e m e 3 d l h o v ě z í h o b u j ó n u , z a k r y j e m e p o k l i č k o u a d á m e d o p ř e d e h ř á t é t r o u b y p é c t . P e č e m e m i n i m á l n ě 6 0 - 7 0 m i n u t . B ě h e m t é d o b y p ř i b l i ž n ě k a ž d ý c h 1 5 m i n u t m a s o p o l é v á m e v ý p e k e m a p o d l e p o t ř e b y d o l é v á m e b u j ó n ( 1 - 1 , 5 d l ) . K d y ž j e m a s o m ě k k é , v y j m e m e h o z p e k á č e a p o k r á j í m e n a p l á t k y .
Š ť á v u i s e z e l e n i n o u r o z m i x u j e m e ( v y j m e m e b o b k o v ý l i s t ) a d o c h u t í m e p o d l e p o t ř e b y s o l í . P l á t k y m a s a p o l o ž í m e n a t a l í ř e , z a l i j e m e z e l e n i n o v o u o m á č k o u a s e r v í r u j e m e .
O l o u p a n é b r a m b o r y n a k r á j í m e n a k o s t i č k y , o č i š t ě n é h o u b y n a k r á j í m e n a p l á t k y a o b o j í z a l i j e m e v h r n c i č á s t í v r o u c í h o v ý v a r u . O s o l í m e a u v a ř í m e d o m ě k k a .
P o t o m p ř i l i j e m e z b y l ý v ý v a r , p ř i d á m e n a k o s t i č k y n a k r á j e n é v a ř e n é m a s o , m r k e v a c e l e r z v ý v a r u a c h v í l i p o v a ř í m e .
P o l é v k u p ř i p o d á v á n í o z d o b í m e n a k r á j e n o u p a ž i t k o u .
H o v ě z í m a s o o p l á c h n e m e , o s u š í m e a n a k r á j í m e p ř e s v l á k n o n a p l á t k y . M í r n ě j e n a k l e p e m e , n a o k r a j í c h n a ř í z n e m e b l á n y , o s o l í m e , o p e p ř í m e a o p e č e m e z p r u d k a p o o b o u s t r a n á c h n a č á s t i t u k u .
K t u k u o d o p é k á n í p l á t k ů p ř i d á m e j e š t ě z b y t e k n e p o u ž i t é h o t u k u a d o r ů ž o v a v n ě m o s m a ž í m e c i b u l i n a k r á j e n o u n a d r o b n o . Z a l i j e m e j i v o d o u , v l o ž í m e o p e č e n é p l á t k y , p ř i d á m e k m í n a p o d p o k l i c í d u s í m e t é m ě ř d o m ě k k a . B ě h e m d u š e n í m a s o o b r a c í m e a p o d l é v á m e t e p l o u v o d o u .
P l á t k y v y j m e m e , v y d u s í m e š ť á v u n a t u k , z a p r á š í m e j i p r o s á t o u m o u k o u , o s m a h n e m e , z a l i j e m e v l a ž n o u v o d o u a r o z m í c h á m e . N e j m é n ě 2 0 m i n u t v a ř í m e .
N a k o n e c š ť á v u p r o c e d í m e z p ě t n a p l á t k y , p ř i d á m e o č i š t ě n é , o p l á c h n u t é , n a p l á t k y n a k r á j e n é ž a m p i o n y , p o d u š e n é n a t u k u a j e š t ě p ř i s o l í m e p o d l e c h u t i a k r á t c e p o v a ř í m e .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .