MilujiVaření.cz Recepty Hlavní ingredience Maso Zvěřina Jelen
Jelen Jelen má velmi chutné maso, z kterého se nejčastěji připravuje oblíbený jelení guláš a jelení kýta . To ale samozřejmě nejsou jediné lahůdky z jeleního masa a recepty na mnoho dalších vynikajících jídel najdete v této části. Vybírat můžete nejen podle své chuti a ingrediencí, ale třeba i podle náročnosti přípravy. Konečnou chutí jídel budete velmi příjemně překvapeni.
Jelení guláš s kozími rohy Odblaněné jelení maso nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme a promícháme se solamylem. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, nakládané kozí rohy na proužky, česnek prolisujeme, chlebovou střídku natrháme na malé kousky.
V hrnci na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, přisypeme maso, zprudka osmažíme, přidáme rajčatový protlak, mletou papriku, masox, podlijeme vodou a dusíme téměř doměkka. Ochutíme česnekem, osolíme, opepříme, přidáme kozí rohy, majoránku, přilijeme trochu červeného vína, zahustíme kousky chleba, provaříme, zmírníme oheň a zvolna dodusíme.
Guláš podáváme s celozrnným pečivem.
Jarní bylinkový zvěřinový vývar Jarní bylinky: Česnek medvědí, řeřichu, mladé kopřivy a listy šťovíku omyjeme a pokrájíme nadrobno.
Očištěné a omyté brambory (nejlépe nové) pokrájíme na kostičky. Očištěnou jarní zelenou cibulku pokrájíme na kroužky.
V hrnci si rozehřejeme máslo a bylinky s cibulkou krátce podusíme. Přimícháme k nim špetku mletého zázvoru, mletou papriku a zalijeme 1 litrem zvěřinového bujonu. Když přijde k varu, přidáme brambory, zmírníme teplotu a vaříme 7-10 minut.
Polévku dochutíme solí, špetkou citronového pepře a podáváme.
Zvěřinový bujon [28678]:
Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévk ...
Jelení kapsa Žampiony nakrájíme na plátky, strouhanku namočíme v mléce, slaninu nakrájíme na drobné kostičky. V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme slaninu, žampiony, osmažíme, přidáme vejce, osolíme, opepříme, rychle promícháme, odstavíme, pokapeme koňakem a přimícháme namočenou strouhanku.
Odblaněnou jelení kýtu nakrájíme na silnější plátky, do každého nožem nařízneme otvor, který naplníme žampionovou směsí. Kapsu zašijeme nebo zpevníme párátky, maso vložíme do pekáčku, přidáme sádlo, sůl, pepř, pekáček dáme do trouby. Pečeme při střední teplotě a za občasného podlévání vodou asi půl hodiny. Kapsy rozdělíme na talíře a podáváme s pečeným bramborem.
Jelení plátky na bílém víně Maso z odblaněné jelení kýty nakrájíme na plátky, žampiony posekáme nadrobno, šunku nakrájíme na nudličky, pažitku posekáme najemno.
V pánvi rozpálíme olej, plátky masa osolíme, opepříme a osmažíme na oleji z obou stran. Přidáme máslo, přisypeme žampiony se šunkou, osmahneme, posypeme pažitkou, podlijeme bílým vínem a dusíme, dokud se víno nevydusí na tuk.
Plátky masa upravíme na talíře, doplníme žampiony se šunkou a podáváme s chlebem.
Ostrý zvěřinový vývar s houbami Sušené hříbky namočíme do studené vody. Po 30 minutách je scedíme a pokrájíme.
Omyjeme chilli papričku, rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme na tenké nudličky. Petrželku kudrnku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na tenké nudličky.
Konzervované bambusové klíčky a jedlé kaštany scedíme a necháme odkapat.
V hrnci si na rozpuštěném másle postupně podusíme hříbky, přidáme k nim chilli papričku, jedlé pokrájené kaštany, řapíkatý celer a nakonec přimícháme bambusové klíčky. Vše promícháme a dusíme 5-10 minut. Pak přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu, ochutíme 2 špetkami mletého zázvoru, solí a pomalu vaříme ještě 5-7 minut.
Vývar podáváme posypaný petrželkou kudrnkou.
Zvěřinový bujon [28678]:
Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem ...
Jelení kýta na smetaně Slaninu nakrájíme na menší hranolky, cibuli nadrobno, očištěnou mrkev, petržel a celer nastrouháme nahrubo.
Jelení maso prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, vložíme do hrnce s rozpáleným olejem, osmažíme ze všech stran. Maso vyjmeme z hrnce, na olej nasypeme cibuli se zeleninou, orestujeme, vrátíme do hrnce maso, podlijeme vývarem, okořeníme bobkovým listem, novým kořením, jalovcem a podusíme. Až se vývar částečně odpaří, přilijeme víno, ve smetaně rozmícháme mouku, přidáme do hrnce. Vaříme, dokud maso nezměkne.
Měkké maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, doplníme houskovým knedlíkem a přelijeme smetanovou omáčkou.
Hřbet s fazolkami Fazole namočíme den předem. Druhý den je uvaříme v téže vodě, osolíme.
Jelení hřbet očistíme, osolíme a opepříme. Rozpálíme wok, přilijeme olej, přidáme rozmarýn, který po chvilce vyndáme a opečeme maso.
Do předehřáté trouby vložíme opečené maso a dopékáme ho při 170 stupních 10 minut. Poté necháme chvilinku odpočinout.
Nakrájený pórek zpěníme na polovině másla, přidáme uvařené fazole, zalijeme vínem a vyvaříme tekutinu. Přidáme zbylou část másla, sundáme ze sporáku, osolíme, opepříme a přidáme petržel.
Podáváme fazole a překrájené kotletky, které musí zůstat na řezu růžové.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
O d b l a n ě n é j e l e n í m a s o n a k r á j í m e n a v ě t š í k o u s k y , o s o l í m e , o p e p ř í m e a p r o m í c h á m e s e s o l a m y l e m . O l o u p a n o u c i b u l i n a k r á j í m e n a d r o b n o , n a k l á d a n é k o z í r o h y n a p r o u ž k y , č e s n e k p r o l i s u j e m e , c h l e b o v o u s t ř í d k u n a t r h á m e n a m a l é k o u s k y .
V h r n c i n a r o z e h ř á t é m o l e j i z p ě n í m e c i b u l i , p ř i s y p e m e m a s o , z p r u d k a o s m a ž í m e , p ř i d á m e r a j č a t o v ý p r o t l a k , m l e t o u p a p r i k u , m a s o x , p o d l i j e m e v o d o u a d u s í m e t é m ě ř d o m ě k k a . O c h u t í m e č e s n e k e m , o s o l í m e , o p e p ř í m e , p ř i d á m e k o z í r o h y , m a j o r á n k u , p ř i l i j e m e t r o c h u č e r v e n é h o v í n a , z a h u s t í m e k o u s k y c h l e b a , p r o v a ř í m e , z m í r n í m e o h e ň a z v o l n a d o d u s í m e .
G u l á š p o d á v á m e s c e l o z r n n ý m p e č i v e m .
J e l e n í p l e c n a k r á j í m e a u m e l e m e s c i b u l í . D o s m ě s i v m í c h á m e v e j c e , v í n o , r a j č a t o v ý p r o t l a k , s ů l , p e p ř , s t r o u h a n k u a ř á d n ě p r o m í c h á m e . S m ě s n e c h á m e p o d f ó l i í a l e s p o ň h o d i n u v c h l a d n i č c e .
Z h m o t y t v a r u j e m e m a l é p l a c i č k y , v l o ž í m e n a g r i l a b ě h e m g r i l o v á n í p o t í r á m e p i v e m .
O m y t á j á t r a p o n o ř í m e d o m l é k a n e b o d o s t u d e n é v o d y n a 1 h o d i n u . P o t o m j e o č i s t í m e , n a k r á j í m e n a t e n k é p l á t k y a n a k l e p e m e .
J á t r a o b a l í m e v h l a d k é m o u c e , r o z š l e h a n ý c h v e j c í c h a v e s t r o u h a n c e . I h n e d p o u s m a ž e n í p l á t k y o s o l í m e .
P o d á v á m e s v a ř e n ý m i b r a m b o r a m i n e b o s b r a m b o r o v o u k a š í .
Jarní bylinky: Česnek medvědí, řeřichu, mladé kopřivy a listy šťovíku omyjeme a pokrájíme nadrobno.
Očištěné a omyté brambory (nejlépe nové) pokrájíme na kostičky. Očištěnou jarní zelenou cibulku pokrájíme na kroužky.
V hrnci si rozehřejeme máslo a bylinky s cibulkou krátce podusíme. Přimícháme k nim špetku mletého zázvoru, mletou papriku a zalijeme 1 litrem zvěřinového bujonu. Když přijde k varu, přidáme brambory, zmírníme teplotu a vaříme 7-10 minut.
Polévku dochutíme solí, špetkou citronového pepře a podáváme.
Zvěřinový bujon [28678]:
Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévk ...
Ž a m p i o n y n a k r á j í m e n a p l á t k y , s t r o u h a n k u n a m o č í m e v m l é c e , s l a n i n u n a k r á j í m e n a d r o b n é k o s t i č k y . V p á n v i r o z e h ř e j e m e m á s l o , p ř i s y p e m e s l a n i n u , ž a m p i o n y , o s m a ž í m e , p ř i d á m e v e j c e , o s o l í m e , o p e p ř í m e , r y c h l e p r o m í c h á m e , o d s t a v í m e , p o k a p e m e k o ň a k e m a p ř i m í c h á m e n a m o č e n o u s t r o u h a n k u .
O d b l a n ě n o u j e l e n í k ý t u n a k r á j í m e n a s i l n ě j š í p l á t k y , d o k a ž d é h o n o ž e m n a ř í z n e m e o t v o r , k t e r ý n a p l n í m e ž a m p i o n o v o u s m ě s í . K a p s u z a š i j e m e n e b o z p e v n í m e p á r á t k y , m a s o v l o ž í m e d o p e k á č k u , p ř i d á m e s á d l o , s ů l , p e p ř , p e k á č e k d á m e d o t r o u b y . P e č e m e p ř i s t ř e d n í t e p l o t ě a z a o b č a s n é h o p o d l é v á n í v o d o u a s i p ů l h o d i n y . K a p s y r o z d ě l í m e n a t a l í ř e a p o d á v á m e s p e č e n ý m b r a m b o r e m .
M a s o z o d b l a n ě n é j e l e n í k ý t y n a k r á j í m e n a p l á t k y , ž a m p i o n y p o s e k á m e n a d r o b n o , š u n k u n a k r á j í m e n a n u d l i č k y , p a ž i t k u p o s e k á m e n a j e m n o .
V p á n v i r o z p á l í m e o l e j , p l á t k y m a s a o s o l í m e , o p e p ř í m e a o s m a ž í m e n a o l e j i z o b o u s t r a n . P ř i d á m e m á s l o , p ř i s y p e m e ž a m p i o n y s e š u n k o u , o s m a h n e m e , p o s y p e m e p a ž i t k o u , p o d l i j e m e b í l ý m v í n e m a d u s í m e , d o k u d s e v í n o n e v y d u s í n a t u k .
P l á t k y m a s a u p r a v í m e n a t a l í ř e , d o p l n í m e ž a m p i o n y s e š u n k o u a p o d á v á m e s c h l e b e m .
Sušené hříbky namočíme do studené vody. Po 30 minutách je scedíme a pokrájíme.
Omyjeme chilli papričku, rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme na tenké nudličky. Petrželku kudrnku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na tenké nudličky.
Konzervované bambusové klíčky a jedlé kaštany scedíme a necháme odkapat.
V hrnci si na rozpuštěném másle postupně podusíme hříbky, přidáme k nim chilli papričku, jedlé pokrájené kaštany, řapíkatý celer a nakonec přimícháme bambusové klíčky. Vše promícháme a dusíme 5-10 minut. Pak přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu, ochutíme 2 špetkami mletého zázvoru, solí a pomalu vaříme ještě 5-7 minut.
Vývar podáváme posypaný petrželkou kudrnkou.
Zvěřinový bujon [28678]:
Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem ...
J e l e n í k ý t u n a k r á j í m e n a k o s t k y , v m í s e p r o m í c h á m e s j o g u r t e m , j e m n ě p o k r á j e n o u c i b u l í , p r o l i s o v a n ý m č e s n e k e m , o l e j e m , c h i l l i k o ř e n í m , s o l í a p o d f ó l i í n e c h á m e a l e s p o ň d v ě h o d i n y m a r i n o v a t .
M a r i n o v a n é m a s o n a p í c h á m e n a j e h l y a u g r i l u j e m e . P o d á v á m e t e p l é .
S l a n i n u n a k r á j í m e n a m e n š í h r a n o l k y , c i b u l i n a d r o b n o , o č i š t ě n o u m r k e v , p e t r ž e l a c e l e r n a s t r o u h á m e n a h r u b o .
J e l e n í m a s o p r o š p i k u j e m e s l a n i n o u , o s o l í m e , o p e p ř í m e , v l o ž í m e d o h r n c e s r o z p á l e n ý m o l e j e m , o s m a ž í m e z e v š e c h s t r a n . M a s o v y j m e m e z h r n c e , n a o l e j n a s y p e m e c i b u l i s e z e l e n i n o u , o r e s t u j e m e , v r á t í m e d o h r n c e m a s o , p o d l i j e m e v ý v a r e m , o k o ř e n í m e b o b k o v ý m l i s t e m , n o v ý m k o ř e n í m , j a l o v c e m a p o d u s í m e . A ž s e v ý v a r č á s t e č n ě o d p a ř í , p ř i l i j e m e v í n o , v e s m e t a n ě r o z m í c h á m e m o u k u , p ř i d á m e d o h r n c e . V a ř í m e , d o k u d m a s o n e z m ě k n e .
M ě k k é m a s o n a k r á j í m e n a p l á t k y , r o z d ě l í m e n a t a l í ř e , d o p l n í m e h o u s k o v ý m k n e d l í k e m a p ř e l i j e m e s m e t a n o v o u o m á č k o u .
F a z o l e n a m o č í m e d e n p ř e d e m . D r u h ý d e n j e u v a ř í m e v t é ž e v o d ě , o s o l í m e .
J e l e n í h ř b e t o č i s t í m e , o s o l í m e a o p e p ř í m e . R o z p á l í m e w o k , p ř i l i j e m e o l e j , p ř i d á m e r o z m a r ý n , k t e r ý p o c h v i l c e v y n d á m e a o p e č e m e m a s o .
D o p ř e d e h ř á t é t r o u b y v l o ž í m e o p e č e n é m a s o a d o p é k á m e h o p ř i 1 7 0 s t u p n í c h 1 0 m i n u t . P o t é n e c h á m e c h v i l i n k u o d p o č i n o u t .
N a k r á j e n ý p ó r e k z p ě n í m e n a p o l o v i n ě m á s l a , p ř i d á m e u v a ř e n é f a z o l e , z a l i j e m e v í n e m a v y v a ř í m e t e k u t i n u . P ř i d á m e z b y l o u č á s t m á s l a , s u n d á m e z e s p o r á k u , o s o l í m e , o p e p ř í m e a p ř i d á m e p e t r ž e l .
P o d á v á m e f a z o l e a p ř e k r á j e n é k o t l e t k y , k t e r é m u s í z ů s t a t n a ř e z u r ů ž o v é .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .