Altenburger Ziegenkäse
ALTENBURGER ZIEGENKÄSE, nebo také altenburský kozí sýr, měkký sýr pocházející z Německa.
Původ a historie
Sýr se vyrábí na území duryňsko-saského pomezí podle tradičních receptur již od roku 1897.
Vzhled, chuť, vůně…
Bochník je kulatý o průměru 11,5cm, váží 250g a je asi 2cm vysoký. Těsto je měkké, prostoupené málo oky, má světle žlutou barvu. Altenburský sýr chutná výrazně po kmínu. Obsah tuku v sušině je 30%.
Výroba
Altenburger je vyroben z kravského mléka s přídavkem 15 % kozího mléka. Mléko je zahušťováno syřidlem, a než se bochníky vytvarují, přidává se kmín. Sýr zraje 10 dní.
Použití Altenburger v gastronomii
Sýr se tradičně pojídá s chlebem a kyselými okurkami nebo červenou řepou.
Dostupnost a skladování
Altenburger je k dostání pouze v některých specializovaných obchodech.
Lze jej skladovat pouze krátkou dobu v chladničce v uzavřené nádobě.