Dobromysl obecná

DOBROMYSL OBECNÁ – latinsky Origanum vulgare, též známá jako oregano, dobráček, červená lebeda, divoká marjánka.

Voňavá, léčivá i krásná

Dobromysl obecná je nám známější jako oregano, tato bylinka je nejen velmi chutná, ale navíc prospívá našemu zdraví a zdobí zahrádku.

Původ, historie a výskyt

Pochází ze Středozemí, ale najdete ji i na našich loukách. V zahrádkách se pěstuje od nepaměti a má pověst zázračně léčivého koření. Doma je i v Malé Asii, na Kavkaze, Blízkém východě, Íránu, v nižších polohách Himaláje, v jižní Číně a na Tchaj-wanu.

U nás se objevuje v teplejších oblastech, roste v křovinách, ve světlých lesích, na pasekách, na slunných stráních a na mělkých půdách.

Nejlépe se jí daří na slunečných polohách, roste rychle a mírně se šíří do blízkého okolí.

Vzhled, chuť a vůně…

Dobromysl je keříčková bylina s chlupatým dřevnatým oddenkem a načervenale zbarvenými lodyhami, má drobné zelené lístky. Běžně dorůstá do výšky 60 cm. Její kvítky jsou drobné a mají fialovou barvu.

Dobromysl má lehce nasládlou, kořenitou a čerstvou chuť. Její vůně je velmi intenzivní.

Odrůdy

Krétské oregano

Francouzské oregano

Origanum compactum

Zdraví a vitamíny

Nať dobromysli obsahuje silice (především thymol a karvakrol) a třísloviny, hořčiny, tanin, těkavý olej, gumopryskyřici, antioxidanty a další látky.

Dobromysl je nektaronosná bylina, za jeden den vyprodukuje 1,1 mg nektaru s cukernatostí 76 %.

Použití dobromysli v gastronomii

Používáme listy, čerstvé i sušené. Koření se jí zejména pizzy a těstoviny s omáčkami, hodí se i k hovězím a vepřovým pečením, do bramborových jídel či k zelenině.

Sklízení a uchovávání

Z rostlinky sbíráme dvakrát ročně nať, a to v době květu a na podzim. Sušíme ji ve stínu rozprostřenou nebo v malých svazečcích. Uměle ji sušíme při 35 °C. Nejvhodnější doba pro sklizeň je okolo 12 hodiny, kdy má rostlina nejvíce účinných látek.

Sušená i čerstvá dobromysl je běžně k dostání v supermarketech. Sušená má intenzivnější aroma.

Uchováváme ji bez přístupu vzduchu v temnu a chladu. Čerstvá vydrží v chladničce až 4 dny, pokud je zabalená do vlhkého papíru a vložená do mikrotenového sáčku.

Léčivé účinky

- upravuje činnost žaludku

- podporuje trávení

- pomáhá při žaludečních potížích

- pomáhá při nechutenství

- zvyšuje tvorbu žluči

- pomáhá při úporném a černém kašli

- pomáhá při onemocnění dýchacího ústrojí

- zlepšuje chuť jídlu

- zlepšuje krevní oběh

- má uklidňující účinky

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.