Vavřín vznešený - bobkový list (Laurus nobilis)

Jinak také polévkový list, bobek nebo vavřín ušlechtilý. Používáme listy, čerstvé i sušené. Bobkový list má kořenitou, trpkou a aromatickou chuť. Je lehce nahořklý, zejména čerstvé listy. Kořeníme jím veškeré kyselé pokrmy, jako okurky, naloženou červenou řepu, kyselé zelí, masový aspik, slanečky. Listy vavřínu jsou vhodné do masových marinád, ke všem tmavým omáčkám, ke gulášům i k sytým míchaným pokrmům. Bobkové listy jsou běžně k dostání v sušené formě, v letních měsících je možné koupit listy čerstvé. Ty lze skladovat v chladničce několik týdnů.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.