Kuchařův rádce

Dochucení Ostatní
 

Nabízíme vám nejrůznější rady, tipy a triky, kterými si usnadníte vaření. Jsou od předních kuchařů minulosti i současnosti, ale také od laiků. Všechny byly vyzkoušeny v praxi a fungují! Ušetříte s nimi nejen čas, ale v mnoha případech i finance, a váš pobyt v kuchyni se stane víc zábavou, než nutností.

Slaninu před pečením na několika místech nařízneme, jedině tak se nebude kroutit.
V případě, že pospícháte, upečte bábovku v mikrovlnné troubě. Na webu naleznete spoustu receptů a rovněž ušetříte za energii.
Dejte do trouby bílkovou pěnu a upečte ji. Bude rychlá a chutná, můžete s ní ozdobit sladké pokrmy. Stačí, když ji před koncem posypete cukrem.
Bramborové placky jsou pochoutka, kterou známe všichni. Zkuste si je udělat jinak a to v přístroji na vafle.
Chcete potěšit vaše malé děti? Udělejte jim z bramborového těsta na knedlíky placky. Tvary jsou skutečně na vaší fantazii. Uvidíte, že děti snědí mnohem více a ještě k tomu budou spokojené.
Buchty budou krásně nadýchané a vláčné, přidáme-li do těsta jeden nastrouhaný vařený brambor.
Plech nevysypte moukou, ale strouhaným kokosem. Mouučník bude vážně chutnat skvěle.
Maková náplň bude chutná, pokud do ní přidáte jablečná povidla.
Vezměte listové těsto, nakrájejte je na malé plátky, posypte semínky, posolte a dejte péct.
Pro zlepšení samotné chuti tradičního perníku do něj místo mléka vlijte uvařený čaj.
Plech vymažte raději sádlem a vysypte strouhankou, moučník vás svou chutí nadchne.
Nakrájejte si doma ovoce podle chuti a dejte je zapéct. Domácí čaj je na světě!
Snažili jste se někdy o vánočku, tak aby byla pěkně upletená a v troubě se vám "nerozjela"? Vezměte pár špejlí a ve spojích je pořádně propíchněte skrz vánočku. Udrží tak svůj tvar a bude skvěle vypadat.
Drobenkový koláč bude mnohem chutnější, pokud jej po upečení přizdobíme smetanou nebo rozpuštěným máslem.
Mlsáte rádi u televize? Upečte si domácí chuťovky z dýně Hokaido. Dýni oloupejte, nákrájejte a zakapte trochou olivového oleje. Pečte cca 15 - 25 minut.
Máte doma tvrdší bagetu? Nakrájejte ji na kolečka, potřete kečupem, přidejte šunku a sýr. Nakonec zapečte!
Nemáte doma sezam a pustili jste se do pečení slaných dobrot? Nahraďte jej jemnou mletou paprikou nebo drceným kmínem.
Pečete pečínku a není pořád dostatečně měkká? Pokapejte ji octem. Uvidíte tu změnu.
Pokud se vám náhodou rozlomí koláč, nebojte se ho dát do trouby, pořádně potřít marmeládou a dopéci.
Zalijte kakao horkým mlékem, poté nalijte do těsta. Kakao bude rázem tmavší.
Vše z kynutého těsta musíme vždy péct zprudka. Rychlým pečením těsto zkypří.
Pokud pečete těsto, které je slazeno medem, zvyšte teplotu pečení až o 25 stupňů.
Dobře propečenou drůbež rozpoznáte podle vytékající šťávy a bezproblémového oddělení od kosti.
Pokud rozpékáte pečivo, vložte je do košíčku vyloženého alobalem a ubrouskem, teplota se déle udrží.
Kuřecí maso a drůbež pečte raději na roštu, aby přebytečný tuk mohl odtékat.
Pokud pečivo a cukroví nejde vyklopit, pomůžeme si vlhkou utěrkou. Na utěrku rozprostřeme formičky, pečivo se z formiček díky vlhku za chvilku uvolní.
Pečete-li rádi z listového těsta, máme pro vás skvělý tip. Nemusíte plech ničím vymazávat, stačí, když jej omyjete ledovou vodou.
Zapomněnili jste je koupit? Udělejte je z pečícího papíru. Jsou rychlé a také budou stejně funkční.
Pečící papír můžete ustřihnout podle vašeho pekáče, jak se vám zlíbí. Zároveň si s ním můžete pohrát i v nějakých tvarech. Například na malé marokánky jej můžete vystříhat do koleček a poklást na plech.
Z trouby vyndáme upečené maso a před krájením je necháme 10 minut odpočinout. Šťáva se v mase rovnoměrně rozloží a při krájení nebude vytékat.
Aby měly opékané brambůrky krásně křupavý povrch, zasypeme je hladkou moukou.
Aby mělo pečené kuře krásně křupavou kůžičku, potíráme kuře při pečení směsí piva s medem. Nemusíme se bát, že by kuře mělo nasládlou či nahořklou chuť.
Křupavější kůrky u husí pečeně dosáhnete tak, když husu přes noc namočíte do mléka.
Potřete občas při pečení kuře černým pivem.
Máte-li ve zvyku osmažit vždy nakrájené pečivo na pánvičce s trochou oleje, zkuste dát plátek chleba do toustovače, pak jej nakrájejte na drobné kousky.
Kůrka kuřete může být křupavá, pokud ji při pečení potřete medem.
Nezapomeňte silikonové formičky vytřít máslem, půjdou hned snadněji vyklepnout.
Z drůbeže před pečením odkrojte tukovou část. Maso bude chutnat nejen skvěle, ale zároveň se sníží obsah cholesterolu.
Použijte mikrovlnou troubu i na grilování a pečení. Jsou rychlejší a snadnější. Bude si moct upéci vaše kuřátko a zároveň ušetříte spoustu energie.
Stalo se vám, že třená bábovka v troubě spadla a vytratila se její nadýchanost? Příčinou mohlo být, že jste nedala bábovku péct ihned po vmíchání sněhu do těsta. Proto nezapomeňte dávat bábovku péct ihned, jak sníh z bílků do těsta přidáte.
Aby bylo listové těsto po upečení nadýchané, propíchneme každý kousek pečiva na několika místech vidličkou. Po upečení těsto nezplihne.
Před pečením náplně nebo nákypu vymažte formu bylinkovým máslem.
Stane-li se, že se vám nedopeče pečeně, pak nevěšte hlavu. Maso nakrájejte na tenčí plátky, povařte, a pak dopečte v troubě.
Nemůžete si poradit s pečícím papírem? Pomačkejte ho a po té narovnejte. Výsledek vás mile potěší.
Dbejte na to, abyste při pečení propichovali pouze kůži (hlavně mezi stehny, tělem a křídly), pokud budete bodat až do masa, pak vyteče i šťáva a pečeně bude celkově sušší.
Při pečení nebo grilování masa je nikdy nepropichujte vidličkou, obracejte je speciálními kleštěmi. Maso tak bude mnohem šťavnatější.
Pokud vás již nudí jablkový závin, vsaďte na pudingový závin se skořicí. Můžete přidat jablka.
Pokud chcete mít méně tučné moučníky, spolehněte se na tuky s méně než 60%.
Vezměte slaninu a nakrájejte ji na požadované kousky. Vložte rychle do mikrovlnky, budete tak mít krásně opečenou slaninu podle vašich představ.
Při pečení husu podlévejte teplou vodou. Nezapomeňte však také vybírat tuk, který se vám v pekáčku hromadí.