Kuchařův rádce

Křen
 

Nabízíme vám nejrůznější rady, tipy a triky, kterými si usnadníte vaření. Jsou od předních kuchařů minulosti i současnosti, ale také od laiků. Všechny byly vyzkoušeny v praxi a fungují! Ušetříte s nimi nejen čas, ale v mnoha případech i finance, a váš pobyt v kuchyni se stane víc zábavou, než nutností.

Aby se nestalo, že banány budou brzo hnědé, zakapeme je citronovou šťávou.
Bramborová kaše nemusí chutnat všedně. Zkuste ji vylepšit citrónovou kůrou či kůrou z limetky. Poté důkladně zamíchejte.
Aby nakrájené ovoce nezhnědlo, pokapejte jej vymačkanou šťávou z citrusu.
Vaše prkénko zapáchá od všech surovin, které jste na nich krájela? Může být pryč. Stačí, když ho potřete citrónem a bude hotovo.
Citronovou kůru snadněji nastrouháme, když předtím citron na chvíli vložíme do chladničky.
Budete vařit květák k obědu? Přidejte do vařící vody kapku citronu, typický zápach bude pryč.
Pustili jste se do mytí nádobí a zjistili jste, že prostředek na mytí vám došel? Spolehněte se na plátek citrónu, který posypte jedlou sodou. Mastné nádobi jím jednoduše potírejte.
Ošklivé pachy v lednici můžete odstranit pomocí houbičky namočené v citrónové šťávě.
Starší mrkev mívá „mdlejší“ chuť, a proto ji můžete vylepšit tím, že ji budete vařit v čerstvé šťávě z pomerančů, kterou zakápnete trochou oleje.
Čerstvě nastrouhaná či jiným způsobem upravená jablka nezhnědnou, pokapeme-li je trochou citrónové šťávy.
Skvrny na keramické plotýnce odstraníte šťávou z citrónu.
Zamazali jste se kečupem? Namočte skvrnu do vody a posypte kuchyňskou solí nebo citrónem.
Dressing na salát bude mít jemnější chuť, pokud vyměníte ocet za jablečný mošt (z jedné poloviny). Vhodnou náhražkou je také trochu oslazená šťáva z citronů.
Chcete mít lesklý a chutný bílkový sníh? Přidejte do něj pár kapek čerstvé citronové šťávy.
Než budete obalovat řízky, pokapejte je citronovou šťávou. Řízky budou pak mnohem křehčí a budou mít lepší chuť.
Před obalováním nejdříve promícháme strouhanku s bylinkami, sušenou citrónovou kůrou, strouhaným parmezánem, hrubou solí či barevným pepřem. Pokrmy získají lahodnější a novou chuť.
Použijte na jejich vyčištění citrón, neničte si ruce chemickými přípravky.
Vložte citróny nebo pomeranče do vlažné vody na tři minuty a uvidíte, že jejich oloupání bude mnohem snazší.
Nejvíce šťávy z pomerančů vymačkáte, pokud mají pokojovou teplotu. Než ji začnete presovat, svírejte chvíli pomeranč v dlani, aby se šťáva úplně uvolnila.
Na řízek s bramborovým salátem patří citrón. Nezapomínejte na to, chuť bude opravdu excelentní.
Pro získání křehkosti řízků je pokapeme před obalováním citrónovou šťávou.
Dřevěné prkénko zbavíme rybího pachu, použitím citrónové šťávy.
Potřebujete rychle oloupat citrusy, ale nedaří se vám? Vložte je do vlažné vody, loupání poté půjde mnohem snáze.
Žampiony budou bílé i po jejich pokrájení, když je pokapete citrónovou šťávou.
Milujete atmosféru Vánoc - rozhodně nezapomeňte na tradiční svařené víno. Přidejte aromatickou skořici, osvěžující pomeranč a pozvěte své blízké na báječný a hřejivý šálek. Speciální recepty najdete na webu.
Namočte rozinky do citronové šťávy na 20 minut.
Čekáte návštěvu a chcete předejít slepení se rýže? Spolehněte se na pár kapek šťávy z citrónu.
Přidejte do máku kousky pomerančové kůry, chuť bude jedinečná.
Zaschnul vám někde zbytečný sýr? Přejeďte po něm lehce půlkou citrónu a půjde hned dolů bez větších problémů.