Kuchařův rádce

Brambory Úklid, čištění
 

Nabízíme vám nejrůznější rady, tipy a triky, kterými si usnadníte vaření. Jsou od předních kuchařů minulosti i současnosti, ale také od laiků. Všechny byly vyzkoušeny v praxi a fungují! Ušetříte s nimi nejen čas, ale v mnoha případech i finance, a váš pobyt v kuchyni se stane víc zábavou, než nutností.

Rozmíchejte moučkový cukr v mléce, poleva bude lesklá a krásně bílá.
Máte struhadlo téměř tupé? Nevyhazujte jej, postačí pár tahů smirkovým papírem.
Drobenka může být i křupavá, pokud do ní přidáte trochu müsli.
Obohaťte standartní drobenku trochou medu, vaše koláče budou vskutku křupavější.
Také se vám stalo, že jste při vaření potřebovala jen pár kapek citrónu, ale rozkrojením citrón zeschnul a zplesnivěl? Příště do ovoce udělejte jen malou dírku párátkem a vykapejte tolik kapek, kolik budete potřebovat. Plod pak bude použitelný i za několik dní stále znovu.
Marcipán se nebude lepit, jestliže jej před přípravou zabalíme do potravinářské fólie a na pár minut necháme v chladničce.
Domácí čokoládu si můžete za pomoci másla, 5 kostek cukru a trochu vody připravit všichni. Rozehřejte máslo, přidejte cukr, kakao a podle potřeby i vodu. Dejte ztuhnout do lednice, poté vyjměte a rozehřejte.
Máte ve skříni oblíbené šaty na večírek, ale zjistila jste, že flitry a ozdůbky jsou pryč? Pořiďte si v galanterii sáček flitrů v podobném odstínu a pomocí vteřinového lepidla je upevněte.
Chcete zpestřit párty? Dejte do formiček na led rozpuštěnou čokoládu či kousky ovoce, pak je nechejte zmrazit.
Nebojte se spravit sraženou majonézu. Stačí, když ušleháte nový bílek s citronovou šťávou, majonéza bude poté zase hladká.
Ošklivé pachy v lednici můžete odstranit pomocí houbičky namočené v citrónové šťávě.
Pro větší intenzitu chutě a vůně máku stačí mák před vařením opražit na sucho v pánvi.
Zbožňujete chuť müsli? Zapomeňte na to kupované, které obsahuje zbytečně mnoho rafinovaného cukru. Vy si jej oslaďte medem, třtinovým cukrem nebo javorovým sirupem. Doporučuje se také kondenzované mléko, díky kterému bude müsli krásně křupavé.
Osolte jíšku trochou soli, jíška už nikdy nebude plná hrudek a žmolků, které znají všechny hospodyňky.
Nepříjemné kuchyňské vůně se lehce zbavíte, když povaříte vodu v hrnci s octem a špetkou skořice.
Bílková poleva na zdobení se může povést i vám. Udělejte si ji ze 150g cukru a jednoho bílku, přidejte kapku citrónové šťávy, aby moc netekla.
V případě, že čokoládová poleva nejde dobře rozetřít, vraťte moučník zpět do vyhřáté trouby. Poté polevu po horkém moučníku dobře rozetřete.
Aby nedošlo k znehodnocení medu, nikdy nenabírejte ani nezpracovávejte med kovovým náčiním.
Rozhodně byste vedle sporáku neměli stavět lednici. Nejen z estetického vzhledu, ale spíše z praktické stránky by měli být od sebe alespoň 2 metry, aby se neovlivnili svými tepelnými rozdíly a neprodražoval se tím jejich provoz.
Pokud pečivo a cukroví nejde vyklopit, pomůžeme si vlhkou utěrkou. Na utěrku rozprostřeme formičky, pečivo se z formiček díky vlhku za chvilku uvolní.
Pokud vám schází prášek do pečiva, použijte jedlou sodu.
Udělejte si barevné a jiné ozdoby na dort. Třeba dětem by se mohli líbit barevní dinosauři. Stačí, když koupíte žélé bonbóny a uděláte z nich pomocí másla a cukru jednotnou hmotu. Z té si potom vytvořte jednoduché vzory podle vlastní fantazie.
Rychlou jíšku můžete připravit pomocí másla nebo jiného tuku a mouky. Rozpalte si pánvičku, přidejte tuk a postupně přisypejte mouku. Jíška bude ihned hotová.
Co dělat když se srazí krém? Stačí jej postavit s mísou nad páru a lehce míchat, krém bude krásně hladký.
Máte rádi jednohubky? Připravte si pomazánku z krabích tyčinek, jogurtu, cibule a majonézy. Ozdobte červenou paprikou.
Snažíte se nakrájet čokoládové dorty nebo buchty polité čokoládovou polevou, která se vám doslova láme na kusy? Použijte nůž s velkou čepelí a nahřejte jí horkou vodou nebo nad puštěným plynovým hořákem. S horkou čepelí vám bude čokoláda tát a půjde lehce rozříznout. Více »
Kvasnice nikdy nemíchejte. Když je zamícháte, budou naprosto nepoužitelné.
Před obalováním nejdříve promícháme strouhanku s bylinkami, sušenou citrónovou kůrou, strouhaným parmezánem, hrubou solí či barevným pepřem. Pokrmy získají lahodnější a novou chuť.
Připravte si do salátu dresink z jogurtu nebo zakysané smetany. Obě varianty jsou chutné. Nezapomeňte také přidat koření a další ingredience.
Čokoládová poleva bude lesklá, pokud do ní přidáte jeden žloutek.
Připravte makovou náplň lepší než ji mají v pekárnách. Zamíchejte do máku pár lžiček medu, mléka a moučkového cukru. Nechte povařit a nanášejte na koláče.
Marcipánová hmota na dorty se dost často trhá, nebojte se nastavit zbylé kusy a znovu je rozválet.
Nechcete příliš mastné vdolky nebo langoše? Stačí je dát před smažením v oleji na několik minut péct do trouby.
Mouku na přípravu jíšky nejprve opražíme dozlatova, mouku stačí nasypat na plech a v troubě péct asi 5 minut při nízké teplotě.
Müsli servírujte s mlékem, smetanou nebo bílým jogurtem, skvěle se zasytíte.
Pokud držíte dietu a nenapadá vás, jak nahradit majonézu, volte bílý jogurt.
Použijte místo jíšky nastrouhané brambory nebo jinou kořenovou zeleninu. Bude to i tak chutné a dobré.
Čedar patří mezi poměrně drahé sýry, nic nezkazíte náhradou za obyčejnou cihlu.
Nikdy nesmažte pokrmy na pomazánkovém másle, stejně byste nedospěli k výsledku. Pomazánkové máslo by začalo prskat.
Neodhadli jste poměr a drobenka je lepivá a mazlavá? Vše vylepšíte troškou mouky.
Pokoušíte se dost často a marně odstranit karamel z nádoby, ve které jste jej vařili? Stačí, když naplníte danou nádobu až po okraj vodou a dáte jí znovu vařit. Uvidíte, že se veškerý karamel rychle dostane dolů bez sebemenšího úsilí.
Připravte rychlou a efektivní drobenku. Vezměte si máslo, cukr a mouku. Pomalu je nasypte na talíř a spojte do jedné hmoty. Postupně přidávejte mouku a cukr, až se ze surovin stane skutečná drobenka.
Nevíte, jak ozdobit cukroví? Zapomeňte na polevu z bílků. Vsaďte na tmavou nebo bílou čokoládu a přizdobte ji kandovaným ovocem.
Do kuchyně si nechejte nainstalovat pákovou baterii, usnadní vám tak manipulaci při vaření i čas.
Piškoty se po namočení rychle zničí, namočte je a obratně přeneste do misky.
Lehčí jídlo může být díky cottage sýru nebo řeckému jogurtu.
Pokud chcete znovu použít již použitý olej, vložte do síťky papírový ubrousek a nechte olej překapat! Bude jako nový.
Pokud vám nechce kečup z láhve povolit, můžete vzít brčko a uvolnit vzduch na konci láhve. Poté to půjde snadno.
Nepodařilo se vám odhadnout konzistenci tvarohové náplně-přidejte do ní trochu vanilkového pudinku.
Když už se nám při pečení v troubě něco připálí, není potřeba zoufat. Stačí ihned na připálené místo nasypat sůl, počkat, až trouba vychladne a místo otřít mokrým hadříkem.