Kuchařův rádce

Příprava Úklid, čištění
 

Nabízíme vám nejrůznější rady, tipy a triky, kterými si usnadníte vaření. Jsou od předních kuchařů minulosti i současnosti, ale také od laiků. Všechny byly vyzkoušeny v praxi a fungují! Ušetříte s nimi nejen čas, ale v mnoha případech i finance, a váš pobyt v kuchyni se stane víc zábavou, než nutností.

Bylinky budou chutnat jako čerstvé, když je dáte do alobalu a necháte zmrazit.
Petrželku nasekáme a napěchujeme do tvořítka na led, zalijeme trochou vody a necháme v mrazničce. Vzniklé ledové kostky petrželky nám vydrží několik týdnů. Stačí vždy odebrat požadované množství a nechat při pokojové teplotě rozmrznout.
Aby vám neslzely oči, dejte cibuli na chvíli do mrazáku.
V případě, že vám zbydou bílky, vlijte je do potravinového sáčku a uschovejte do mrazáku. Postačí je rozmrazit a našlehat.
Máte-li nadbytek brambor, nakrájejte je na proužky a uschovejte v mrazáku. Domácí hranolky budou chutnat úžasně.
Chcete zpestřit párty? Dejte do formiček na led rozpuštěnou čokoládu či kousky ovoce, pak je nechejte zmrazit.
Aby šlo máslo lépe strouhat, dejte je do mrazáku, až bude zmrzlé, vyndejte a ihned strouhejte.
Stává se vám, že často zapomenete zpracovat droždí? Dejte je do mrazáku a zmrazte je!
Koupili jste skvělý křen a chcete jej uchovat? Nakrájejte jej na menší kousky a vložte do mrazáku.
Játrové knedlíčky budou jemnější, připravíme-li je z mražených jater, která nastrouháme na hrubém struhadle. Poté stačí knedlíčky udělat dle běžného postupu.
Jestliže nemůžeme najít formu na led, pomůže nám vnitřní část bonboniéry.
Kandované ovoce lépe nakrájíte, když je dáte předtím alespoň na pět minut zmrazit.
Skvělým pomocníkem v kuchyni vám mohou být plastové obaly. Takové můžete mít od kinder vajíček nebo z automatů na hračky. Do plastového obalu vložte petrželku nebo libeček a dejte do mrazáku. Polévka bude mít zajisté lepší chuť.
Nebojte se použít a zabalit drůbež, pečivo a jiné kuchařské věci do alobalu, vydrží tak v mrazáku i několik týdnů.
Ořechy spolehlivě uschováte v mrazáku. Nemusíte se obávat bakterií nebo přítomnosti hmyzu a jiných škůdců.
Pokud chceme rozmrazit koláče, nikdy je nedáváme například do mikrovlnné trouby, ale necháme samovolně rozmrazit při pokojové teplotě. Jedině tak neztvrdnou a neokorají.
Droždí, které jsme nespotřebovali, zabalíme do potravinářské fólie a dáme zamrazit. Droždí se nezkazí a bude hned k dispozici. K rozmrazování droždí nepoužíváme mikrovlnnou troubu, ale necháme je samovolně rozmrazit.
Čerstvou drůbež můžete mít maximálně 5 až 6 dní v lednici. V mrazáku až 8 měsíců.
Máte mnoho oloupaných ořechů a bojíte se je skladovat ve spíži. Zamrazte je!
Chcete mít pečivo stále čerstvé? Dejte je do mrazáku, před podáváním nechte rozmrazit.
Zabránit množení mikroorganismů můžete prudkým zmražením. Poté i tepelně upravené produkty vydrží.
Máte na zahrádce kopr? Nakrájejte jej a zamražte. Koprová omáčka bude i v zimě chutnat skvěle.
Pokud vám zbyde po letní sklizni nějaké ovoce, nebojte se je zamrazit. Až ovoce vyndáte, nechte na cedníčku a sceďte přebytečnou vodu.
Zbylé víno, které se nespotřebovalo, můžeme nalít do formičky na led a dát zmrazit, poté zmrzlé kostky vysypeme do sáčku a uchováváme v mrazničce. Při potřebě bereme vždy požadované množství, které necháme rozmrazit v pokojové teplotě.
Uložte zbylou zeleninu do mrazáku a použijte ji později do polévky nebo jiných pokrmů.
Pokud budete mrazit chléb, nezapomeňte jej před zmražením zabalit do ubrousku. Bude snadnější jeho vyjmutí.
Necháte-li zmrazit v tvořítku na led zbytky vína, můžete je pak přidávat pod maso.
Máte chuť na zmrzlinu a v ledničce je jen smetanový jogurt? Udělejte do víčka jogurtu malou dírku, protáhněte jí nanukové dřívko a jogurt nechte zmrazit. Ze zmrzlého jogurtu odstraňte víčko a kelímek ponořte na pár vteřin do teplé vody, tak půjde zmrzlý jogurt dobře vyndat. Více »