Kuchařův rádce

Zelenina Těsta Kynuté
 

Nabízíme vám nejrůznější rady, tipy a triky, kterými si usnadníte vaření. Jsou od předních kuchařů minulosti i současnosti, ale také od laiků. Všechny byly vyzkoušeny v praxi a fungují! Ušetříte s nimi nejen čas, ale v mnoha případech i finance, a váš pobyt v kuchyni se stane víc zábavou, než nutností.

Vylepšete si bramboráky trochou rumu a nastrouhané housky. Bramborák nebude mastný a překvapí vás křupavou kůrkou.
Pokud máte rádi bramboráky, přidejte do těsta trochu tvarohu, ohromí vás křupavost spolu s lahodnou chutí.
Bramborové placky jsou pochoutka, kterou známe všichni. Zkuste si je udělat jinak a to v přístroji na vafle.
Chcete potěšit vaše malé děti? Udělejte jim z bramborového těsta na knedlíky placky. Tvary jsou skutečně na vaší fantazii. Uvidíte, že děti snědí mnohem více a ještě k tomu budou spokojené.
Při přípravě brambor na salát je nekrájíme na příliš tenké plátky, aby se nerozpadaly.
Brambory se nerozvaří, když je budete vařit ve vodě, do které přidáte kousek másla.
Buchty budou krásně nadýchané a vláčné, přidáme-li do těsta jeden nastrouhaný vařený brambor.
Nemáte čas dělat bramborovou kaši, rozmačkejte brambory s máslem a trochou pažitky.
Nerezové dřezy můžeme vyčistit syrovým bramborem. Budou téměř jako nové.
Abyste měli domácí americké brambory dříve uvařené, předvařte je a poté je dejte péct do trouby.
Máte rádi domácí bramborové hranolky? Nasekejte brambory na proužky a osmažte je ve friťáku. Budou chutnat skvěle!
Máte-li nadbytek brambor, nakrájejte je na proužky a uschovejte v mrazáku. Domácí hranolky budou chutnat úžasně.
Zelí bude jemnější, pokud přidáte nastrouhaný brambor.
Pro lepší chuť skutečné Francie na vašem talíři přidávejte do přípravy francouzských brambor šunku místo slaniny a špeku, na povrch můžete nastrouhat ementál, nivu, čedar a další vybrané sýry.
Přesolila jste polévku? Dejte do ní vařit plátky brambor.
Chcete krásně spojit sekanou? Spolehněte se na syrové brambory, které budou najemno nastrouhané.
Bramborová kaše bude chutnat nejlépe, když ji připravíte těsně před servírováním. Položte na hrnec místo pokličky také suchou utěrku, vlhkost bude pryč.
Nezapomínejte dávat při vaření brambor koření jako je kmín. Bez kmínu to není ono.
Aby měly opékané brambůrky krásně křupavý povrch, zasypeme je hladkou moukou.
Pokud do bramboráku dáte více strouhanky než mouky, budou křupavé a načechrané. Lze také používat trochu hrubé mouky.
Pikantnější chuť bramboráku dodá osmažená cibulka, nikoliv syrová.
Nastrouhejte do zašlé termosky syrové brambory a po té s ní pořádně zatřeste. Pak je na řadě vypláchnutí.
Použijte místo jíšky nastrouhané brambory nebo jinou kořenovou zeleninu. Bude to i tak chutné a dobré.
Máte málo tvarohu? Nevadí, nastrouhejte do něj vařené brambory. Tvarohu bude najednou více a i jeho chuť se zjemní.
Máte chuť na noky nebo knedlíky, ale k dispozici máte pouze rané nebo nové brambory? Do těsta přimíchávejte na půl kila 3 lžíce solamylu.
S trochou kremžské hořčice budou mít pečené brambory ostřejší chuť.
Přesolenou polévku napravíme syrovým bramborem, který v ní povaříme.
Potěšte vašeho muže opravdu výjimečným gulášem, na místo zahušťovadel přidejte najemno nakrájené kousky syrové brambory.
Potřebujete mít brambory rychleji uvařené? Zkuste k nim při vaření přidat trochu oleje nebo másla. Určitě vám budou i více chutnat.
K rybím pokrmům se nemusíte bát připravit i sladké brambory. Stačí k nim přidat jen máslo, cukr a dát je na pánev.
Aby nám šly brambory po uvaření krásně od slupky, pomůže nám, když do vody, v které se brambory vaří, přidáme trochu oleje.
Těsto na bramborové placky zesvětlíte tak, že do těsta připojíte nastrouhanou mrkev.
Už vás unavuje špína v termosce od čaje, kávy nebo jiného pití? Vložte do ní syrové brambory. Nechejte je v ní a uvidíte, že bude rázem čistá.
Hranolky byste neměli nikdy ohřívat v tuku, ale v páře jako knedlíky. Budou chutnat lépe.
Varný typ brambor A můžete používat pro vaření ve slupce. Mají pevnou dužinu, nerozvářejí se po delší době, a proto se hodí do salátů a zapékaní.
Brambory nepopraskají, pokud přidáme do hrnce trochu octa.
Brambory nezezelenají, když je budete přikrývat tak, aby se k nim nedostalo světlo.
Olej přidejte do vody při vaření brambor, jejich slupka vám půjde ihned dolů.
Pokud vaříte straré brambory, přidejte do hrnce kostičku bujónu. Ten dodá onu potřebnou chuť.
Zeleninu zahustit můžete i syrovým, nastrouhaným bramborem nebo ovesnými vločkami.