Kuchařův rádce

Citrusy Maso
 

Nabízíme vám nejrůznější rady, tipy a triky, kterými si usnadníte vaření. Jsou od předních kuchařů minulosti i současnosti, ale také od laiků. Všechny byly vyzkoušeny v praxi a fungují! Ušetříte s nimi nejen čas, ale v mnoha případech i finance, a váš pobyt v kuchyni se stane víc zábavou, než nutností.

Aby se nám při krájení cibule nespustily slzy, namočíme prkénko do vody a poté na něm cibuli krájíme.
Před samotným ohříváním jídla v mikrovlnné troubě jídlo lehce pokapeme vodou. Jídlo poté není vysušené a chutná čerstvě.
Když připravujeme jíšku, stačí do ní přidat trochu soli. Jíška se nesrazí a bude krásně hladká.
Slaninu před pečením na několika místech nařízneme, jedině tak se nebude kroutit.
Pokud vám přijde šunkový salám v listovém těstě nevýrazný, spolehněte se na anglickou slaninu.
V případě, že pospícháte, upečte bábovku v mikrovlnné troubě. Na webu naleznete spoustu receptů a rovněž ušetříte za energii.
Aby se nestalo, že banány budou brzo hnědé, zakapeme je citronovou šťávou.
Na tuku opečená strouhaná mrkev pěkně obarví masové polévky.
Rozmíchejte moučkový cukr v mléce, poleva bude lesklá a krásně bílá.
Vylepšete si bramboráky trochou rumu a nastrouhané housky. Bramborák nebude mastný a překvapí vás křupavou kůrkou.
Pokud máte rádi bramboráky, přidejte do těsta trochu tvarohu, ohromí vás křupavost spolu s lahodnou chutí.
Při přípravě brambor na salát je nekrájíme na příliš tenké plátky, aby se nerozpadaly.
Buchty budou krásně nadýchané a vláčné, přidáme-li do těsta jeden nastrouhaný vařený brambor.
Máte rádi zelený čaj s ovocným přídavkem? Sáhněte po medu s kombinací daného ovoce, jež je obsaženo v medu. Překvapí vás výrazná chuť plná ovocných plodů.
Strouhanka nebude z řízků opadávat, když přidáte před obalováním do vajec pár kapek oleje.
Máte rádi chuť černého čaje nebo earl grey? Nechejte v konvici vyluhovat také jakékoli bylinky, chuť bude opravdu báječná.
Máte rádi jednohubky? Připravte si domácí česnekovou pomazánku. Sýr smíchejte s máslem, přidejte prolisovaný česnek, pepř a sůl. Přizdobte zavařenou okurkou a čabajkou.
Drobenka může být i křupavá, pokud do ní přidáte trochu müsli.
Plech nevysypte moukou, ale strouhaným kokosem. Mouučník bude vážně chutnat skvěle.
Obohaťte standartní drobenku trochou medu, vaše koláče budou vskutku křupavější.
Hovězí či vepřová játra namočte před tepelnou úpravou do smetany, a to alespoň na hodinu či na dvě.
Maková náplň bude chutná, pokud do ní přidáte jablečná povidla.
Nemáte čas dělat bramborovou kaši, rozmačkejte brambory s máslem a trochou pažitky.
Přejete si šťavnatější karbanátky? Přidáním dvou kusů vařené nastrouhané mrkve do 1kg mletého masa toho jistě docílíte.
Vezměte listové těsto, nakrájejte je na malé plátky, posypte semínky, posolte a dejte péct.
Pokud máte dojem, že ovocný čaj je i po přidání cukru bez chuti, volte sirup, který dá čaji tu pravou ovocnou chuť.
Pro zlepšení samotné chuti tradičního perníku do něj místo mléka vlijte uvařený čaj.
Jestli vám vadí vyloupávat mladý hrášek z lusků, pak je tu skvělý způsob. Pokud chcete ušetřit čas, stačí hrášek povařit. Malé kuličky vyplují na hladinu, pak už stačí jen hrášek vylovit sítkem.
Jestliže se chystáte smažit sýr, obalte jej šunkou. Má to hned dvě výhody, nevyteče vám sýr a šunka zvýrazní jeho samotnou chuť.
Aby vám neslzely oči, dejte cibuli na chvíli do mrazáku.
Potřebujete dát rajčata do pokrmu, ale zjistili jste, že doma čerstvá nemáte? Použijte oloupaná rajčata v konzervě.
Potřebujete do oblíbené omáčky smetanu, ale zapomněli jste ji koupit? Smetanu nahraďte mlékem, do kterého přidejte kousek másla, či oleje. Mléko dostane smetanovou konzistenci.
Potřebujete vajíčka na obalení, do sekané či lívanců a zrovna žádné nemáte? Jedno slepičí vajíčko nahradí důkladně rozšlehaná lžička lněného semínka s třemi lžičkami vody. Směs po pár minutách zhoustne a můžete jí přidat do pokrmů místo vajec.
Plech vymažte raději sádlem a vysypte strouhankou, moučník vás svou chutí nadchne.
Pečete často koláče ze strouhaných jablek a najednou se vám zdá, že je těsto příliš husté? Přidejte do něj trochu mléka.
Citronovou kůru snadněji nastrouháme, když předtím citron na chvíli vložíme do chladničky.
Zbyla vám od obědu čočka, uvařte z ní polévku. Rozhodně ji skvěle zužitkujete.
Marcipán se nebude lepit, jestliže jej před přípravou zabalíme do potravinářské fólie a na pár minut necháme v chladničce.
Udělejte různé tvary z horké čokolády na vaření a pak je dejte do mrazáku. Ozdobte dorty, zákusky a jiné.
Čokoládové hoblinky vytvoříte úplně jednoduše pomocí škrabky na brambory nebo kráječe na sýr. Odkrajujte je přímo z tabulky čokolády. Použijte ke zdobení dortů a dezertů.