Kuchařův rádce

Mléko Jak uchovávat potraviny
 

Nabízíme vám nejrůznější rady, tipy a triky, kterými si usnadníte vaření. Jsou od předních kuchařů minulosti i současnosti, ale také od laiků. Všechny byly vyzkoušeny v praxi a fungují! Ušetříte s nimi nejen čas, ale v mnoha případech i finance, a váš pobyt v kuchyni se stane víc zábavou, než nutností.

Slaninu před pečením na několika místech nařízneme, jedině tak se nebude kroutit.
Pečete pečínku a není pořád dostatečně měkká? Pokapejte ji octem. Uvidíte tu změnu.
Dobře propečenou drůbež rozpoznáte podle vytékající šťávy a bezproblémového oddělení od kosti.
Kuřecí maso a drůbež pečte raději na roštu, aby přebytečný tuk mohl odtékat.
Z trouby vyndáme upečené maso a před krájením je necháme 10 minut odpočinout. Šťáva se v mase rovnoměrně rozloží a při krájení nebude vytékat.
Aby mělo pečené kuře krásně křupavou kůžičku, potíráme kuře při pečení směsí piva s medem. Nemusíme se bát, že by kuře mělo nasládlou či nahořklou chuť.
Křupavější kůrky u husí pečeně dosáhnete tak, když husu přes noc namočíte do mléka.
Potřete občas při pečení kuře černým pivem.
Kůrka kuřete může být křupavá, pokud ji při pečení potřete medem.
Z drůbeže před pečením odkrojte tukovou část. Maso bude chutnat nejen skvěle, ale zároveň se sníží obsah cholesterolu.
Použijte mikrovlnou troubu i na grilování a pečení. Jsou rychlejší a snadnější. Bude si moct upéci vaše kuřátko a zároveň ušetříte spoustu energie.
Stane-li se, že se vám nedopeče pečeně, pak nevěšte hlavu. Maso nakrájejte na tenčí plátky, povařte, a pak dopečte v troubě.
Dbejte na to, abyste při pečení propichovali pouze kůži (hlavně mezi stehny, tělem a křídly), pokud budete bodat až do masa, pak vyteče i šťáva a pečeně bude celkově sušší.
Při pečení nebo grilování masa je nikdy nepropichujte vidličkou, obracejte je speciálními kleštěmi. Maso tak bude mnohem šťavnatější.
Vezměte slaninu a nakrájejte ji na požadované kousky. Vložte rychle do mikrovlnky, budete tak mít krásně opečenou slaninu podle vašich představ.
Při pečení husu podlévejte teplou vodou. Nezapomeňte však také vybírat tuk, který se vám v pekáčku hromadí.
Pokud pečete roládu, přidejte do náplně pro lepší vzhled i chuť petrželku.
Sekaná z mletého masa se vám při pečení už nikdy nebude rozpadat, stačí přidat bramborovou moučku.
Kuře se skvěle může připravit i na roštu. Jeho opékání je snadnější, výživnější a tuk odtéká pryč.
Aby jelita a jitrnice při pečení nepopraskaly, dáme je nejprve do horké vody.