Kuchařův rádce

Jablka Příprava
 

Nabízíme vám nejrůznější rady, tipy a triky, kterými si usnadníte vaření. Jsou od předních kuchařů minulosti i současnosti, ale také od laiků. Všechny byly vyzkoušeny v praxi a fungují! Ušetříte s nimi nejen čas, ale v mnoha případech i finance, a váš pobyt v kuchyni se stane víc zábavou, než nutností.

Aby se nestalo, že banány budou brzo hnědé, zakapeme je citronovou šťávou.
Citronovou kůru snadněji nastrouháme, když předtím citron na chvíli vložíme do chladničky.
Nemáte doma rum a potřebujete naložit například rozinky? Místo rumu lze použít třešňový likér.
Nakrájejte si doma ovoce podle chuti a dejte je zapéct. Domácí čaj je na světě!
V případě, že chcete grilovat ovoce, použijte med. Kůrka bude lahodná a křupavá.
Nastrouhejte jablka a posypte je trochou skořice. Přidejte rozinky, ořechy a mandle. Pochutnáte si!
Čerstvě nastrouhaná či jiným způsobem upravená jablka nezhnědnou, pokapeme-li je trochou citrónové šťávy.
Potřebujete rychle mít nastrouhaná jablka? Zbavte je slupky a jádřinců. Dejte do misky a začněte je pomocí šťouchadla zpracovávat.
Chcete mít lesklý a chutný bílkový sníh? Přidejte do něj pár kapek čerstvé citronové šťávy.
Kandované ovoce lépe nakrájíte, když je dáte předtím alespoň na pět minut zmrazit.
Oloupanou, semínek zbavenou papáju rozmixujeme. Směsí potřeme maso, které poté připravíme dle chuti. Papája způsobí, že maso bude krásně křehké.
Než budete obalovat řízky, pokapejte je citronovou šťávou. Řízky budou pak mnohem křehčí a budou mít lepší chuť.
Rozhodli jste se grilovat ovoce? Před samotným grilováním je nezapomeňte pocukrovat nebo potřít medem. Díky tomu bude mít ovoce úžasnou karamelovou kůrku.
Při vaření domácí marmelády použijte na rozdrcení ovocných hrudek vidličku nebo šťouchátko na brambory.
Do palačinkového těsta přidejte nastrouhané jablko. Palačinky budou bezchybné.
Meloun můžeme rozkrojit na poloviny a poté z jedné poloviny vydlabeme kuličky a druhou vydlabeme celou. Melounové kuličky můžeme podávat ve vydlabané polovině.
Použijte škrabku na brambory i na broskve, ale tu se zubatou částí.
Vložte citróny nebo pomeranče do vlažné vody na tři minuty a uvidíte, že jejich oloupání bude mnohem snazší.
Aby třešně nebo višně neklesaly na spodek moučníku, obalíme je před vložením do těsta v hrubé mouce.
Umixujte z jahod či banánů ovocný koktejl. Zaženete hlad a pochutnáte si!
Milujete palačinky, ale nezkoušeli jste nějaké jiné náplně? Můžete experimentovat třeba se zakysanou smetanou a mandarinkami nebo nutelou. Bát se nemusíte ani moučkového cukru a skořice. Uvidíte, že vám budou chutnat. Pokud dáváte přednost arašídům, nebojte se ani arašídového másla. Více »
Aby se jablka při pečení nescvrkla a nezhnědla, potřeme je před pečením máslem či olejem.
Nejvíce šťávy z pomerančů vymačkáte, pokud mají pokojovou teplotu. Než ji začnete presovat, svírejte chvíli pomeranč v dlani, aby se šťáva úplně uvolnila.
Pro získání křehkosti řízků je pokapeme před obalováním citrónovou šťávou.
Rozinky před vmícháním do těsta nebo do tvarohové hmoty lehce poprášíme polohrubou moukou. Neklesnou při pečení na dno koláče.
Nejste zrovna příznivcem rozinek na koláčích nebo v jiných jídlech? Ochutnejte třeba rozinky v čokoládě nebo je namočte do karamelu.
Nechutnají vám v koláči rozinky namočené v rumu? Vsaďte na třešňový likér nebo mandlový.
Potřebujete rychle oloupat citrusy, ale nedaří se vám? Vložte je do vlažné vody, loupání poté půjde mnohem snáze.
Neradi jíte olivy, ze kterých musíte vyndávat pecku? Chytrým pomocníkem vám může být odpeckovač třešní.
Smetanu, puding za studena a mandarinky smíchejte v jedné velké sklenici. Zavřete, zatřepte a podávejte dezert s piškoty.