Kuchařův rádce

 

Nabízíme vám nejrůznější rady, tipy a triky, kterými si usnadníte vaření. Jsou od předních kuchařů minulosti i současnosti, ale také od laiků. Všechny byly vyzkoušeny v praxi a fungují! Ušetříte s nimi nejen čas, ale v mnoha případech i finance, a váš pobyt v kuchyni se stane víc zábavou, než nutností.

Čerstvý svazek pažitky důkladně opláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat, poté pažitku obalíme do alobalu a vložíme do lednice. Takto skladovaná pažitka zůstane čerstvá několikanásobně déle.
Petrželku nasekáme a napěchujeme do tvořítka na led, zalijeme trochou vody a necháme v mrazničce. Vzniklé ledové kostky petrželky nám vydrží několik týdnů. Stačí vždy odebrat požadované množství a nechat při pokojové teplotě rozmrznout.
Aby maso vydrželo čerstvé i pokud jej nemůžete mít v lednici, vložte maso do octové vody a pevně uzavřete do plastové krabičky či sáčku.
Chléb vám v chlebníku vydrží déle čerstvý, když do něj přidáte rozkrojené jablko.
Aby cibule neplesnivěla a zůstala jí pořád skvělá chuť. Stačí, když ji před tím, než ji vložíte do lednice, pomažete máslem nebo olejem a dáte do alobalu.
V případě, že vám zbydou bílky, vlijte je do potravinového sáčku a uschovejte do mrazáku. Postačí je rozmrazit a našlehat.
Jestliže nespotřebujeme veškeré feferonky, můžeme je vyskládat do zavařovacích sklenic, které zalijeme octem a důkladně uzavřeme. Takto feferonky uložíme do chladničky, kde vydrží několik týdnů.
Zralé ovoce uskladňujte v lednici, předejdete tak nepříjemným náletům kvasných mušek.
Med skladujte v suchých, tmavých a chladných prostorách. Dbejte také na to, aby byl pevně uzavřen, sklenice tak nebude přejímat pachy.
Pokud připravujete hořčičné marinády či nakládáte maso s hořčicí, neukládejte je do kovových misek. Hořčice s kovem má tendenci oxidovat.
Bambusové výhonky uchovávejte v lednici v misce s vodou.
Skvělým pomocníkem v kuchyni vám mohou být plastové obaly. Takové můžete mít od kinder vajíček nebo z automatů na hračky. Do plastového obalu vložte petrželku nebo libeček a dejte do mrazáku. Polévka bude mít zajisté lepší chuť.
Nebojte se použít a zabalit drůbež, pečivo a jiné kuchařské věci do alobalu, vydrží tak v mrazáku i několik týdnů.
Ořechy spolehlivě uschováte v mrazáku. Nemusíte se obávat bakterií nebo přítomnosti hmyzu a jiných škůdců.
Pomozte si v uchování některých druhů jídel uzavíracími miskami. Používejte ty, které mohou zároveň odebrat vzduch. Jídlo déle vydrží.
Čerstvou drůbež můžete mít maximálně 5 až 6 dní v lednici. V mrazáku až 8 měsíců.
Máte mnoho oloupaných ořechů a bojíte se je skladovat ve spíži. Zamrazte je!
Nezapomeňte vína uchovávat naležato. Zátka se tak musí namočit.
Usušte houby třeba i v troubě. Nezapomeňte však nejprve odkrojit nožičky a potom začít sušit. Bude to tak mnohem rychlejší a efektivnější.
Brambory nezezelenají, když je budete přikrývat tak, aby se k nim nedostalo světlo.
Vajíčka vydrží čerstvá i bez chladničky, stačí každé vajíčko důkladně potřít vepřovým sádlem a uložit do kamenné nádoby.