Pórkovo-sýrový flamiche
- Celkový čas:
- 75 minut
- Doba přípravy:
- 30 minut
- Doba vaření:
- 45 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 400 g
- Listové těsto
- 45 g
- Máslo čerstvé
- 1 špetka
- Muškátový oříšek
- 2 polévková lžíce
- Pažitka
- 1 špetka
- Pepř černý mletý
- 500 g
- Pórek
- 4 polévková lžíce
- Smetana 33% (šlehačka)
- 150 g
- Sýr krémový
- 60 g
- Sýr Parmezán
- 1 ks
- Vaječný žloutek slepičí
Postup
1 | Těsto rozkrojíme na poloviny a rozválíme na obdélníky o velikosti plechu. 1 plát přeneseme na plech a druhý zabalíme do fólie. Obojí uložíme do chladničky. |
2 | V kastrole rozpustíme máslo, přidáme očištěný, na kolečka nakrájený pórek a zvolna dusíme za občasného míchání asi 15 minut. |
3 | V míse smícháme krémový sýr se smetanou, nasekanou pažitkou, nastrouhaným parmezánem, špetkou muškátu a pepře. Směs vmícháme do prochladlého pórku. |
4 | Plát těsta na plechu potřeme připravenou náplní a ponecháme 2cm široký okraj, který potřeme částí rozšlehaného žloutku. Náplň přiklopíme druhým plátem, okraje přitiskneme a povrch potřeme zbylým žloutkem. Těsto několikrát propíchneme vidličkou a nožem na něm vytvoříme zářezy ve tvaru mřížky. |
5 | Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia 25-30 minut. |
6 | Po vyjmutí z trouby necháme flamiche 10 minut odpočinout a podáváme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 544 kcal |
Bílkoviny | 11 g |
Sacharidy | 38 g |
Tuky | 40 g |
Uhlovodany | 14 g |
Cholesterol | 129,8 mg |
Draslík | 211,8 mg |
Sodík | 259,7 mg |
Vláknina | 5 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,2 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 12,3 mg |
Vitamín E | 1,0 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 10,9 mg |
Komentáře a hodnocení