Husarská svíčková s haluškami
- Celkový čas:
- 120 minut
- Doba přípravy:
- 60 minut
- Doba vaření:
- 60 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 2 ks
- Cibule
- 800 g
- Hovězí svíčková
- 40 g
- Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce
- Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 kávová lžička
- Paprika mletá sladká
- 180 g
- Slanina vepřová
- 1 kávová lžička
- Sůl
- 0,5 l
- Zakysaná smetana
Postup
1 | Svíčkovou očistíme, osolíme, poprášíme paprikou a celou obalíme slabými plátky slaniny. Převážeme nití a necháme asi 30 minut odležet. |
2 | Nakrájenou cibuli a slaninu dáme do pekáče, přidáme kousek másla a svíčkovou na něm asi 30 minut pečeme. |
3 | Pak ji vyndáme a zbylou cibuli se slaninou podusíme dorůžova. Zalijeme 0,5 litrem kyselé smetany, ve které jsme rozmíchali 4 lžíce mouky. |
4 | Dle chuti přisolíme, povaříme do zhoustnutí a pak omáčku přecedíme. |
5 | Při podávání krájíme svíčkovou na plátky, podléváme omáčkou a přidáváme halušky tvarohem sypané. |
6 |
|
7 | Halušky |
8 | Uvaříme uzené maso, nasekáme jej nadrobno a dáme do mísy. |
9 | Z mouky a vajec vypracujeme těsto a rozválíme je v tenké placky. Z nich pak krájíme větší čtverečky. |
10 | Ve vývaru z uzeného masa uvaříme nakrájené flíčky. Scedíme je a přidáme do mísy k uzenému masu. |
11 | Přisypeme trochu mletého pepře a květu, osolíme a přilijeme rozehřáté máslo. |
12 | V mléce rozšleháme vejce, zalijeme přísady v míse a vše zamícháme. |
13 | Prohodíme hrstkou strouhané housky a vlijeme do máslem vymazaného pekáče. Necháme dorůžova upéct. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 811 kcal |
Bílkoviny | 53 g |
Sacharidy | 10 g |
Tuky | 53 g |
Uhlovodany | 9 g |
Cholesterol | 191,6 mg |
Draslík | 1 g |
Sodík | 782,8 mg |
Vláknina | 2 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 1,5 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 5,2 mg |
Vitamín E | 1,5 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 14,9 mg |
Komentáře a hodnocení