Bryndzové halušky originál
- Celkový čas:
- 35 minut
- Doba přípravy:
- 25 minut
- Doba vaření:
- 10 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 300 g
- Anglická slanina
- 7 ks
- Brambory
- 300 g
- Mouka polohrubá
- 1 kávová lžička
- Sůl
- 200 g
- Sýr Brynza
- 4 l
- Voda pitná
- 200 g
- Zakysaná smetana
Postup
1 | Oloupané brambory najemno nastrouháme, osolíme, přisypeme mouku a zaděláme těsto. Vzniklé těsto má být lehké, mírně lepivé. |
2 | Z těsta na prkénku odkrajujeme malé kousky přímo do hrnce s vroucí vodou (můžeme použít speciální cedník na halušky). Vaříme jen do doby, až halušky vyplavou na povrch. (Vaříme po etapách, celé množství těsta se nevejde do jednoho hrnce). |
3 | Uvařené halušky krátce propláchneme studenou vodou, vsypeme do mísy a necháme na teplém místě. |
4 | Bryndzu se smetanou vymícháme dohladka. |
5 | Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme. |
6 | Na talířích každou porci halušek přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme omastit vyškvařeným tukem. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 927 kcal |
Bílkoviny | 31 g |
Sacharidy | 75 g |
Tuky | 57 g |
Uhlovodany | 74 g |
Cholesterol | 76,7 mg |
Draslík | 883,5 mg |
Sodík | 912,9 mg |
Vláknina | 13 g |
Vitamín A | 336,1 mg |
Vitamín B6 | 0,6 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 16,4 mg |
Vitamín E | 0,4 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 5,4 mg |
Komentáře a hodnocení