Škvarkovníky

Celkový čas:
125 minut
Doba přípravy:
100 minut
Doba vaření:
25 minut

Ingredience

Počet porcí
2 kávová lžička
Cukr krupice
85 g
Droždí
100 ml
Mléko polotučné
1 kg
Mouka polohrubá
50 ml
Olej rostlinný
0,3 kávová lžička
Pepř černý mletý
6 kávová lžička
Sůl
1 ks
Vaječný žloutek slepičí
1 ks
Vejce slepičí
90 dkg
Vepřové škvarky
1 ks
Vejce slepičí

Postup

1

Vepřové škvarky rozemeleme. V misce rozdrobíme droždí, přimícháme lžičky cukru, vmícháme 4 lžíce vlažného mléka a lžíci mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.

2

Do mísy prosejeme mouku, po okraji dáme sůl a pepř, do důlku vlijeme vykynuté droždí, rozšlehané vejce se žloutkem, olej. Mléka přidáme podle potřeby a pečlivě vymícháme hladké těsto, které se nelepí. Pod utěrkou necháme vykynout.

3

Vykynuté těsto dáme na vál, rozválíme na obdélník, potřeme mletými škvarky, poskládáme ze širší i kratší strany na polovinu proti sobě (podobně jako listové těsto). Opět rozválíme a poskládáme. Opakujeme ještě dvakrát. Poté těsto tence vyválíme, vykrájíme větší kolečka a dáme na suchý plech.

4

Placičky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme podle chuti (mák, drcený kmín apod.) Placičky necháme asi 20 minut kynout.

5

Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C dozlatova.

Nutriční hodnoty

Kalorie 819 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 76 g
Tuky 23 g
Uhlovodany 76 g
Cholesterol 87,1 mg
Draslík 346,3 mg
Sodík 789,8 mg
Vláknina 8 g
Vitamín A 99,8 mg
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 0,0 mg
Vitamín E 0,7 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 1,3 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz