Škvarkovníky
- Celkový čas:
- 125 minut
- Doba přípravy:
- 100 minut
- Doba vaření:
- 25 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 2 kávová lžička
- Cukr krupice
- 85 g
- Droždí
- 100 ml
- Mléko polotučné
- 1 kg
- Mouka polohrubá
- 50 ml
- Olej rostlinný
- 0,3 kávová lžička
- Pepř černý mletý
- 6 kávová lžička
- Sůl
- 1 ks
- Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks
- Vejce slepičí
- 90 dkg
- Vepřové škvarky
- 1 ks
- Vejce slepičí
Postup
1 | Vepřové škvarky rozemeleme. V misce rozdrobíme droždí, přimícháme lžičky cukru, vmícháme 4 lžíce vlažného mléka a lžíci mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. |
2 | Do mísy prosejeme mouku, po okraji dáme sůl a pepř, do důlku vlijeme vykynuté droždí, rozšlehané vejce se žloutkem, olej. Mléka přidáme podle potřeby a pečlivě vymícháme hladké těsto, které se nelepí. Pod utěrkou necháme vykynout. |
3 | Vykynuté těsto dáme na vál, rozválíme na obdélník, potřeme mletými škvarky, poskládáme ze širší i kratší strany na polovinu proti sobě (podobně jako listové těsto). Opět rozválíme a poskládáme. Opakujeme ještě dvakrát. Poté těsto tence vyválíme, vykrájíme větší kolečka a dáme na suchý plech. |
4 | Placičky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme podle chuti (mák, drcený kmín apod.) Placičky necháme asi 20 minut kynout. |
5 | Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C dozlatova. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 819 kcal |
Bílkoviny | 79 g |
Sacharidy | 76 g |
Tuky | 23 g |
Uhlovodany | 76 g |
Cholesterol | 87,1 mg |
Draslík | 346,3 mg |
Sodík | 789,8 mg |
Vláknina | 8 g |
Vitamín A | 99,8 mg |
Vitamín B6 | 0,2 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 0,0 mg |
Vitamín E | 0,7 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 1,3 mg |
Komentáře a hodnocení