Superperník
- Celkový čas:
- 55 minut
- Doba přípravy:
- 15 minut
- Doba vaření:
- 40 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 260 g
- Cukr krystal
- 50 g
- Hrozinky
- 3 polévková lžíce
- Kakao - prášek
- 1 ks
- Kypřicí prášek do perníku
- 50 g
- Mandle
- 4 polévková lžíce
- Marmeláda višňová
- 2 polévková lžíce
- Med včelí
- 400 ml
- Mléko polotučné
- 500 g
- Mouka polohrubá
- 200 ml
- Olej rostlinný
- 1 kávová lžička
- Skořice mletá
- 1 kávová lžička
- Soda jedlá
- 1 špetka
- Sůl
- 2 ks
- Vejce slepičí
- 50 g
- Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce
- Mouka pšeničná hrubá
Postup
1 | Velký pekáč nebo plech s vysokými okraji vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 160 °C. |
2 | V míse promícháme všechny suroviny dohladka (mandle napřed spaříme, oloupeme a nasekáme nahrubo). Těsto vlijeme na připravený plech a pečeme v předehřáté troubě. Po 20 minutách teplotu snížíme na 130 °C a pečeme dozlatova. Je-li perník upečený, poznáme tak, že po vpíchnutí naostřené špejle se těsto nepřichytává. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 245 kcal |
Bílkoviny | 4 g |
Sacharidy | 33 g |
Tuky | 12 g |
Uhlovodany | 29 g |
Cholesterol | 23,6 mg |
Draslík | 66,9 mg |
Sodík | 38,4 mg |
Vláknina | 3 g |
Vitamín A | 22,7 mg |
Vitamín B6 | 0,0 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 0,1 mg |
Vitamín E | 1,3 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 17,4 mg |
Komentáře a hodnocení