Kuchařka jídel z rýže
Rýže je chutná a dietní. Po celém světě se pěstuje mnoho druhů a při přípravě některých jídel, jako je například rizoto, je potřeba použít ten správný. Tato kuchařka jídel z rýže nabízí známá jídla, ale vyzkoušet můžete třeba indiánskou rýži, lahodná je i rýžová kaše nebo oblíbený sladký nákyp.
Ostatní
Hrách s rýží a sýrem
Rýži uvaříme ve slané vodě, zvlášť ve vodě podusíme hrách, který jsme namočili den předem. Uvařenou rýži smícháme s půlkou nasekané petržele. Nasypeme strouhanku do pekáče, na ni položíme vrstvu rýže, kterou posypeme strouhankou. Další vrstva je hrách, posypeme strouhankou a poté poklademe vrstvou rýže. Smetanu smícháme s máslem a zbylou petrželkou a směs nalijeme na rýži. Nakonec pokrm posypeme strouhaným sýrem a dáme péct.Celý receptNádivka z rýže a masa
Rýži opereme, přebereme, spaříme. V kastrolu rozehřejeme máslo a okapanou rýži do něj vložíme. Zalijeme ji osolenou vodou (na 1 díl rýže dva díly vody), přikryjeme a dusíme do měkka. Hotovou rýži necháme vychladnout na polo, poté přidáme jedno syrové vejce, muškátový květ, petrželovu nať nakrájenou na jemno a dvě vejce umíchaná na másle s drobně pokrájeným uzeným masem.Celý receptRýžové krokety se šunkou
Strouhaný sýr dobře vymícháme s vejcem, přidáme dušenou rýži, drobně nakrájenou šunku a sůl. Ze směsi tvoříme malé válečky- krokety. Obalujeme je v rozšlehaných vejcích se solí, mouce a strouhance. Smažíme na oleji dozlatova.Celý receptHovězí polévka s bramborami a rýží
Maso omyjeme, zalijeme studenou vodou a uvaříme doměkka. Nakrájíme na malé kostičky. Vývar přecedíme a vložíme do něj spařenou a propláchnutou rýži, oloupané syrové brambory nakrájené na kostky a na kostičky nakrájenou a osmaženou mrkev a cibuli. Přidáme pepř, sůl a vše uvaříme doměkka. Do hotové polévky vrátíme nakrájené maso a posypeme petrželkou.Celý receptŠpenátová rýže
Spařenou a propláchnutou rýži osmahneme na polovině dávky másla, zalijeme vodou a osolíme. Přidáme cibuli se zapíchnutým hřebíčkem a dusíme pod pokličkou doměkka. Očištěný špenát spaříme vařící vodou, ocedíme, nakrájíme na kousky a podusíme na másle. Dušenou rýží zlehka promícháme se špenátem. Podáváme jako přílohu.Celý receptRýžová polévka s mletým masem
Propláchnutou rýži spaříme vařící vodou. Omyté maso nakrájíme na kousky a nahrubo umeleme. Na oleji zpěníme jemně pokrájenou cibuli, přidáme maso, rýži, kostku bujónu a vše zalijeme horkou vodou. Vaříme do měkka. Následně přidáme rajčatovou šťávu, podle chuti sůl, cukr a chilli koření. Na talířích polévku doplníme zakysanou smetanou a posypeme nasekanou bazalkou.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.