Bujon s Endivii a chřestem
110 min.
Ingredience
- 150gramůChřest sterilovaný
 - 0,5lžíceŘeřicha
 - 100gramůŠunka krůtí
 - 1kusCibule
 - 2lžíceMáslo bylinkové
 - 2lžíceMáslo čerstvé
 - 1lžičkaPepř bílý
 - 1lžičkaSůl
 - 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
 - 2centilitryGin
 - 0,5lžíceKopr čerstvý
 - 0,5lžícePetržel kudrnka
 - 100gramůPrsa krůtí uzená
 - 200gramůŠtěrbák zahradní
 
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]
- 1lžičkaBazalka
 - 1kusBobkový list
 - 100gramůCeler bulvový
 - 1lžičkaEstragon
 - 250gramůMrkev kořen
 - 1lžičkaPepř černý celý
 - 150gramůPetržel kořen
 - 1lžícePetržel - nať
 - 300gramůPórek
 - 1lžičkaSaturejka
 - 0,5lžíceSůl mořská
 - 2kusyŠalotka
 - 1,5litryVoda pitná
 - 3lžíceOlej slunečnicový
 
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
440 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
23 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
9 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Nakládaný chřest scedíme a necháme odkapat. Kopr, řeřichu a petržel kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. Uzené krůtí prsa s krůtí šunkou nakrájíme na nudličky. Salát Endivie omyjeme a pokrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.
 - 2V hrnci na bylinkovém másle maso se šunkou orestujeme, přimícháme bílý pepř, sůl a mletou sladkou papriku. Zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu, přilijeme 2 cl ginu a vaříme při mírné teplotě 5 minut.
 - 3V pánvi si rozpustíme máslo a cibuli se salátem krátce podusíme. Dusíme jen 2-3 minuty.
 - 4Salát s cibulí přidáme do bujonu a pomalu vaříme jen 2-3 minuty.
 - 5Polévku dosolíme podle chuti, přimícháme chřest, bylinky, necháme přejít varem a podáváme.
 - 6Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
 - 7Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
 - 8Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
 - 9V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
 - 10Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
 - 11Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.