Křepelčí pikantní ovocný bujon
105 min.
Ingredience
- Křepelčí studený bujon [29586]
- 1kusBobkový list
 - 150gramůCeler bulvový
 - 2kusyCibule
 - 2špetkyHřebíček mletý
 - 4kusyJalovec
 - 2stroužkyČesnek
 - 0,5decilitrRakytníková šťáva
 - 1kilogramKřepelka
 - 200gramůKuřecí křídla
 - 2lžíceMáslo čerstvé
 - 2špetkyNové koření mleté
 - 4lžícePepř 4 barev
 - 150gramůPetržel kořen
 - 150gramůPórek
 - 0,5lžíceSůl
 - 5decilitrůVíno portské
 - 7decilitrůVoda pitná
 - 200gramůMrkev kořen
 - 0,5decilitrVíno madeira
 
 - 1kusGrapefruity
 - 2lžíceCitronová šťáva
 - 2kusyVaječný žloutek slepičí
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1020 kcal
Bílkoviny
74 g
Tuky
34 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
9 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Grapefruit oloupeme, rozdělíme na dílky, ze kterých sloupneme bílou, hořkou slupku.
 - 2V misce vyšleháme žloutky s 1 špetkou soli, 1 špetkou bílého pepře, přidáme 3 lžíce grapefruitové dužiny, 1 lžíci grapefruitové šťávy a 2 lžíce citronu.
 - 3Směs dobře vymícháme a opatrně ji vlijeme do 1 litru křepelčího bujonu.
 - 4Ostatní dílky vložíme též do polévky, povaříme 4 minuty a podáváme.
 - 5Křepelčí studený bujon [29586]:
 - 6Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína.
 - 7Přidáme 4 ks jalovce, 1 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu.
 - 8Vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon.
 - 9Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
 - 10Do studeného bujonu přidáme 0.5 dl Madeiry a 0.5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.