Křepelčí polévka se špaldovou pšenicí
130 min.
Ingredience
- Křepelčí studený bujon [29586]
- 1kusBobkový list
 - 150gramůCeler bulvový
 - 2kusyCibule
 - 2špetkyHřebíček mletý
 - 4kusyJalovec
 - 1kilogramKřepelka
 - 200gramůKuřecí křídla
 - 2lžíceMáslo čerstvé
 - 2špetkyNové koření mleté
 - 4lžícePepř 4 barev
 - 150gramůPetržel kořen
 - 150gramůPórek
 - 0,5lžíceSůl
 - 200gramůMrkev kořen
 - 0,5decilitrRakytníková šťáva
 - 5decilitrůVíno portské
 - 7decilitrůVoda pitná
 - 2stroužkyČesnek
 - 0,5decilitrVíno madeira
 
 - 150gramůBažantí prsa
 - 2lžíceMáslo bylinkové
 - 100gramůPšenice Špalda
 - 2centilitryHruškovice
 - 0,5lžičkaPepř bílý
 - 0,5lžičkaSůl
 - 1lžícePetržel kudrnka
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1116 kcal
Bílkoviny
83 g
Tuky
38 g
Sacharidy
67 g
Vláknina
7 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Bažantí omytá prsa osušíme a pokrájíme na nudličky. Špaldovou pšenici promyjeme v sítu a necháme odkapat. Petrželku kudrnku omyjeme a pokrájíme nadrobno.
 - 2V hrnci na bylinkovém másle nejdříve podusíme maso, pak přidáme pšenici, promícháme a dusíme pod pokličkou 4 minuty.
 - 3Maso osolíme, opepříme, zalijeme 1 litrem křepelčího bujonu, přimícháme 2 cl hruškovice a povaříme 6 - 8 minut, popřípadě dochutíme solí, přimícháme petrželku a podáváme.
 - 4Křepelčí studený bujon [29586]:
 - 5Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína.
 - 6Přidáme 4 ks jalovce, 1 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu.
 - 7Vývar scedíme a když vychladne, dáme do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon.
 - 8Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
 - 9Do studeného bujonu přidáme 0.5 dl Madeiry a 0.5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.