Kuře na citronech
95 min.

Ingredience
- 2lžíceOlej olivový
- 1kusKuře
- 0,5kusCeler řapíkatý
- 2kusyMrkev kořen
- 1kusCibule
- 2lžíceBazalka
- 2lžíceMargarín
- 1kusBobkový list
- 2kusyCitrony
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaCukr krupice
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1041 kcal
Bílkoviny
81 g
Tuky
72 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
5 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Kuře rozpůlíme, zbavíme kůže a z každé půlky vytvoříme 4 porce tak, že je rozřízneme úhlopříčně od stehenního kloubu okolo prsou, potom
- 2odřízneme křídla a stehna.
- 3Řapíkatý celer a mrkev nakrájíme na tenké nudličky, cibuli nasekáme nadrobno.
- 4V rendlíku rozehřejeme olej s margarínem (nejlépe light) vložíme kuřecí porce, které na mírném ohni ze všech stran opečeme dozlatova. Vyjmeme je, do šťávy vložíme mrkev, celer a cibuli a na stále mírném ohni za stálého míchání restujeme 3 minuty. Zelenina má být měkká, ale nesmí zhnědnout. Přidáme citronovou šťávu, najemno nastrouhanou citronovou kůru, bazalku, bobkový list, osolíme, opepříme a přilijeme přibližně 150 ml vody. Za stálého míchání vaříme další 3 minuty, poté vložíme porce kuřete, přivedeme k varu, plamen stáhneme, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme 35-45 minut, dokud kuře není hotové. (Píchneme-li do masa, vytékající šťáva musí být čirá.)
- 5Vyndáme kuře a zeleninu a uchováme je v teple. Z omáčky odstraníme bobkový list, dochutíme ji solí, pepřem, citronovou šťávou, případně i trochou cukru. Nalijeme ji na kuře se zeleninou, ozdobíme plátky citronu a podáváme s vařenou rýží nebo kuskusem a zelným salátem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.