Květák v těstíčku s květákovým pyré
95 min.

Ingredience
- Na obalení
- 240gramůMouka pšeničná hladká
- 3kusyVejce slepičí
- 70gramůMáslo čerstvé
- 140mililitrůOlej rostlinný
- Na pyré
- 100gramůBrambory
- 90gramůCeler bulvový
- 40gramůCibule
- 70gramůMáslo čerstvé
- 100mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 2lžičkyOcet vinný
- 100mililitrůMléko plnotučné
- Na vaření květáku
- 1,5kilogramyKvěták
- 3kusyBobkový list
- 1lžičkaSůl
- 3litryVoda pitná
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
839 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
64 g
Sacharidy
56 g
Vláknina
7 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Květák očistíme, opláchneme a vaříme v osolené vodě s bobkovým listem do poloměkka, poté scedíme (vodu odložíme). Uvařený květák necháme okapat. Vychladlý květák nakrájíme na 2 cm široké plátky (450 g květáku dáme stranou na pyré). Cibuli nakrájíme nahrubo, oloupaný celer a brambory nakrájíme na kostky.
- 2Odložený květák nakrájíme na kostky. V rendlíku na polovině dávky másla zpěníme cibuli, přidáme květák, brambory a celer a zhruba 5 minut za častého míchání smažíme. Do směsi vlijeme mléko se smetanou a 400 ml vody z květáku a vaříme doměkka. Směs poté rozmixujeme dohladka, dochutíme octem a zašleháme zbylé máslo. Pyré nakonec propasírujeme.
- 3Do misky vlijeme cca 400 ml vychladlé vody, v níž jsme vařili květák, do ní zašleháme mouku a vejce a vymícháme do hladkého těstíčka, v kterém obalujeme plátky květáku a smažíme v oleji s máslem z obou stran dozlatova.
- 4Usmažený květák podáváme s horkým pyré.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.