Musaka z mletého hovězího masa
150 min.
Ingredience
- 1kusCibule
 - 3kusyCeler řapíkatý
 - 5stroužkůČesnek
 - 1lžíceOlej olivový
 - 500gramůHovězí maso mleté
 - 2kusyBobkový list
 - 0,5kusProtlak rajčatový sterilovaný
 - 200mililitrůVíno červené
 - 300mililitrůHovězí vývar základní
 - 2lžičkySůl
 - 1špetkaPepř černý mletý
 - 400gramůBrambory
 
- Na bešamel
- 200mililitrůMléko plnotučné
 - 70gramůMáslo čerstvé
 - 2kusyBobkový list
 - 70gramůMouka pšeničná hladká T 650
 
 - Na lilky
- 1lžíceOlej olivový
 - 3špetkySkořice mletá
 - 2špetkySůl
 - 1špetkaPepř černý mletý
 - 2kusyLilek
 
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
606 kcal
Bílkoviny
38 g
Tuky
29 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
9 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno, lilky očistíme a nakrájíme na plátky, řapíky celeru očistíme, opláchneme a nakrájíme nadrobno, oloupaný česnek nakrájíme na plátky.
 - 2Na rozpáleném olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek a celer a zarestujeme. Poté vmícháme maso, restujeme za stálého míchání. Na závěr přidáme rajčatový protlak, pár vteřin smažíme, poté přilijeme víno, přidáme bobkové listy a vaříme do odvaření alkoholu. Přilijeme vývar a ragú dusíme, až je maso měkké. Hotové ragú ochutíme solí a pepřem.
 - 3V mezičase na oleji osmažíme dozlatova z obou stran plátky lilků, odložíme na talíř, osolíme, opepříme a poprášíme skořicí.
 - 4V hrnci ohřejeme mléko s bobkovými listy. V hlubším kastrolu rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a připravíme světlou jíšku. Do vychladlé jíšky zašleháme postupně teplé mléko, dbáme, aby se netvořily hrudky.
 - 5Do zapékací mísy naskládáme vrstvu plátků brambor, které jsme oloupali a omyli. Přelijeme částí bešamelu, narovnáme část ragú, poklademe částí lilků a postup opakujeme, až vše spotřebujeme(poslední vrstvou je maso přelité bešamelem).
 - 6Musaku v troubě předehřáté na 160 °C zapékáme zhruba 45 minut.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.