Omáčka s červeným vínem podle Ramsaye
110 min.
Ingredience
- 50gramůSlanina vepřová
 - 8kusůŠalotka
 - 1lžíceOlej olivový
 - 0,5gramTymián čerstvý
 - 0,5kusBobkový list
 - 1lžičkaPepř černý celý
 - 1lžičkaPaprika mletá uzená
 - 1lžíceOcet Sherry
 - 75mililitrůVíno červené
 - 0,25lžičkaSůl
 
- Rybí vývar s vanilkou podle Ramsaye [47894]
- 0,5kusBobkový list
 - 0,5kusCeler řapíkatý
 - 0,5kusCibule
 - 0,5kusCitrony
 - 1stroužekČesnek
 - 0,5kusFenykl sladký - hlíza
 - 1lžíceOlej olivový
 - 0,5kusPórek
 - 1kilogramRybí kosti
 - 0,5kusTymián čerstvý
 - 1kusVanilkový lusk
 - 150mililitrůVíno bílé
 - 1,5litryVoda pitná
 - 80gramůPepř bílý
 
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
499 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
10 g
Sacharidy
87 g
Vláknina
10 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Nejprve pokrájíme na kostičky uzenou slaninu, šalotku na plátky.
 - 2Na rozpálený olivový olej v hrnci vložíme pokrájenou slaninu i šalotku, snítku tymiánu, bobkový list, 12 pepřových zrnek, lžičku mleté uzené slaniny a opékáme, až šalotka zkaramelizuje. Přilijeme sherry ocet, zamícháme, zalijeme vínem a vaříme, až se tekutina z větší části odpaří. Potom přilijeme 560 ml rybího vývaru, (pozor, vložený recept je na 3 litry!) svaříme obsah na polovinu podle chuti, mořskou solí přisolíme, omáčku odstavíme a dvakrát přecedíme přes hustou tkaninu, aby byla dostatečně hladká.
 - 3Takto připravená omáčka je vhodná k rybám, připravovaným na pánvi, případně k opékanému humru. V chladničce vydrží až 3 dny.
 - 4Rybí vývar s vanilkou podle G. Ramsaye [47894]:
 - 5rozkrájíme na kousky velký pórek, fenyklovou hlízu, oloupanou cibuli, řapík celeru, oloupané stroužky česneku, na kolečka pokrájíme citron.
 - 6Nakrájenou zeleninu i s česnekem vložíme do velkého hrnce na rozehřátý olivový olej a zvolna opékáme cca 10 minut. Přidáme kosti z bílých ryb, přilijeme bílé víno a tekutinu vyvaříme na třetinu. Zalijeme vodou, přidáme kuličky bílého pepře, snítku tymiánu, bobkový list a uvedeme do varu. Přidáme citron i vanilkové lusky, vaříme zvolna 20 minut. Pěnu, vzniklou při vaření, pečlivě odebíráme, hotový vývar odstavíme, 5 minut necháme stát, poté přecedíme. Uložený v chladničce ho můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce až měsíc. Chceme-li mít vývar obyčejný, vynecháme vanilku.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.