Pikantní květáková polévka s jablky
135 min.

Ingredience
- Zeleninový bujon [30258]
- 2kusyBobkový list
- 250gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 4kusyJalovec
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 100gramůMrkev kořen
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 200gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 250gramůPórek
- 2lžíceSůl mořská
- 200gramůTuřín
- 0,5litrVíno růžové
- 1lžičkaLibeček
- 1litrVoda pitná
- 6kusůŘedkvička
- 1kusCibule
- 4lžíceŠťáva jablečná 100%
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 5lžicSmetana zakysaná 15%
- 2kusyJablka
- 1lžíceKopr čerstvý
- 600gramůKvěták
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
498 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
15 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
16 g
Cukr
22 g
Postup přípravy
- 1Omytý květák rozdělíme na růžičky. Omytá sladkokyselá jablka oloupeme, odstraníme jadřince a pokrájíme na kostičky. Červenou ředkvičku omyjeme a nastrouháme. Omytý kopr drobně pokrájíme.
- 2Cibule očistíme tak, aby zůstala čistá slupka, omyjeme a rozkrojíme na polovinu.
- 3V hrnci cibule opečeme dozlatova nasucho rozkrojenou stranou a pak zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu. Přidáme jablka, květák a když polévka přijde k varu, snížíme teplotu a vaříme 6 minut. Pak cibuli vyjmeme.
- 4Dochutíme 4 lžícemi jablečné šťávy, solí, pepřem a pomalu přimícháme 5 lžic rozšlehané zakysané smetany a kopr.
- 5Do každé porce položíme 1 lžíci nastrouhaných ředkviček a podáváme. Zeleninový bujon [30258]:
- 6Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
- 7V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
- 8Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
- 9svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
- 10Pak vývar scedíme přes husté síto. Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
- 11Případně dochutíme solí a pepřem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.