Pikantní květáková polévka s jablky

135 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
498 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
15 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
16 g
Cukr
22 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Omytý květák rozdělíme na růžičky. Omytá sladkokyselá jablka oloupeme, odstraníme jadřince a pokrájíme na kostičky. Červenou ředkvičku omyjeme a nastrouháme. Omytý kopr drobně pokrájíme.
  • 2
    Cibule očistíme tak, aby zůstala čistá slupka, omyjeme a rozkrojíme na polovinu.
  • 3
    V hrnci cibule opečeme dozlatova nasucho rozkrojenou stranou a pak zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu. Přidáme jablka, květák a když polévka přijde k varu, snížíme teplotu a vaříme 6 minut. Pak cibuli vyjmeme.
  • 4
    Dochutíme 4 lžícemi jablečné šťávy, solí, pepřem a pomalu přimícháme 5 lžic rozšlehané zakysané smetany a kopr.
  • 5
    Do každé porce položíme 1 lžíci nastrouhaných ředkviček a podáváme. Zeleninový bujon [30258]:
  • 6
    Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
  • 7
    V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
  • 8
    Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
  • 9
    svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
  • 10
    Pak vývar scedíme přes husté síto. Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
  • 11
    Případně dochutíme solí a pepřem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.