Pošumavské uzené jitrnice
195 min.
Ingredience
- 2,5kilogramyVepřový lalok
 - 500gramůVepřová kůže
 - 1kilogramVepřové maso libové
 - 1kusVepřové srdce
 - 300gramůVepřové plíce
 - 5litrůVoda pitná
 - 2kusyBobkový list
 - 8kusůNové koření celé
 - 1lžičkaPepř černý celý
 - 3kusyCibule
 - 500gramůJátra vepřová
 - 2lžičkyKmín drcený
 - 0,5lžícePepř černý mletý
 - 1,5lžíceMajoránka
 - 8stroužkůČesnek
 - 2,5lžíceSůl
 
Počet porcí:
13Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1990 kcal
Bílkoviny
74 g
Tuky
184 g
Sacharidy
6 g
Vláknina
935 mg
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Vepřový lalok s kůží a vepřové libové maso (i odřezky), srdce a plíce omyjeme, dáme do velkého hrnce, zalijeme 5 litry vody a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu, k masu přidáme oloupané cibule, bobkové listy, nové koření, celý pepř, očištěný česnek a pomalu vaříme do měkka přibližně 1.5 hodiny.
 - 2Mezitím očistíme cibule, drobně je pokrájíme a na rozpáleném sádle zpěníme dorůžova. Omytá vepřová játra naškrábeme ostrým nožem (odstraníme tak všechny šlachy a žilky).
 - 3Uvařené měkké maso vyjmeme, vývar přecedíme a dáme zpět do velkého hrnce. Libové maso se srdcem nakrájíme na drobné kostičky, ostatní nahrubo pomeleme i s vařenou cibulí. Vše dáme do velké mísy, přidáme játra, kmín, mletý pepř, majoránku a utřený česnek. Promícháme a podle chuti osolíme, přidáme přibližně 2 dl vývaru z masa. Jitrnicovou směs dobře promícháme (nejlépe rukou). Směsí pomocí strojku naplníme velká tlustší prasečí střívka. Konce dobře uzavřeme špejlí.
 - 4Jitrnice dáme zpět do vývaru, pomalu je vaříme 30-45 minut. Uvařené opatrně vyjmeme, necháme vychladnout a následující den se vyudí.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.