Silný hovězí vývar se ztraceným vejcem
245 min.
Ingredience
- Velmi silný hovězí vývar
- 1kusCibule
 - 200gramůMrkev kořen
 - 1kusBobkový list
 - 200gramůCeler bulvový
 - 800gramůHovězí maso přední
 - 1,5litryHovězí vývar základní
 - 800gramůHovězí žebra
 - 1kusChilli paprička
 - 200gramůPetržel kořen
 - 1kusPórek
 - 1lžičkaSůl
 - 1lžíceNakládaný zelený pepř
 - 1kusČesnek
 - 1lžícePetržel kudrnka
 - 1,5litryVoda pitná
 - 250gramůKvěták
 
 - Ztracená vejce
- 4kusyVejce slepičí
 - 1,5litryVoda pitná
 - 0,5lžíceOcet kvasný lihový
 
 - 1lžícePažitka
 - 100gramůSýr Parmezán
 - 1lžíceMáslo čerstvé
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1336 kcal
Bílkoviny
104 g
Tuky
87 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
7 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1K této polévce budeme potřebovat 4 kusy ztracených (pošírovaných) vajec.
 - 24 krajíce celozrnného chleba opečeme dozlatova v pánvi na rozpáleném másle, pak každý opečený krajíc chleba položíme do talíře a posypeme nastrouhaným parmezánem.
 - 31 litr velmi silného, scezeného hovězího vývaru ohřejeme až k bodu varu. Pažitku omyjeme a pokrájíme nadrobno.
 - 4K přípravě ztracených vajec dáme do hrnce vařit přibližně 1 litr vody s 1/2 lžící octa. Každé vajíčko zvlášť rozklepneme do hrnečku. Když se voda začne vařit, lžicí vodu rozmícháme, aby se vytvořil vír a vajíčko z hrnečku opatrně vyklopíme do středu vařící vody. Tímto způsobem nám proud rozvířené vody pěkně vajíčko "zabalí". Vajíčka s pokojovou teplotou vaříme každé zvlášť 2,5 minuty. Chlazená vajíčka vaříme každé zvlášť 3,5 minuty. Takto uvaříme ještě další 3 vajíčka.
 - 5Uvařené ztracené vajíčko vyjmeme z vody, vložíme do talíře vedle opečeného chleba, rozkrojíme ho v polovině a žloutek posypeme pokrájenou pažitkou.
 - 6V talíři upravené ztracené vejce s opečeným chlebem zalijeme horkým hovězím vývarem a podáváme.
 - 7Velmi silný hovězí vývar [27339]:
 - 8Omyté hovězí žebro vložíme do scezeného světlého hovězího vývaru bez zeleniny i uvařeného masa a vaříme minimálně dalších 90 minut.
 - 9Mezitím očistíme a omyjeme mrkev, květák a petrželovou nať. Mrkev pokrájíme na kolečka a květák rozebereme na růžičky. Petrželku nakrájíme nadrobno.
 - 10Přibližně 10-15 minut před dovařením polévky vložíme nakrájenou mrkev s květákem. Uvařené maso z žebra obereme od kosti, pokrájíme na kostičky a vložíme zpět polévky. Přidáme petrželovou nať a podáváme.
 - 11Hovězí světlý vývar [27325]:
 - 12Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
 - 13Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litrem studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
 - 14Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
 - 15Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
 - 16Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
 - 17Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.