Slezský makový koláč
110 min.

Ingredience
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 175gramůCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 2kusyVejce slepičí
- 150gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceCukr moučkový
- 0,5lžičkaTresť vanilková
- náplň
- 1000mililitrůMléko polotučné
- 150gramůMáslo čerstvé
- 200gramůKrupička dětská
- 200gramůMák - semena
- 175gramůCukr krupice
- 0,5lžičkaTresť vanilková
- 2kusyVejce slepičí
- 100gramůTvaroh jemný
- 50gramůMandle mleté
- 50gramůRozinky tmavé
- 1kusJablka
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
887 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
41 g
Sacharidy
92 g
Vláknina
7 g
Cukr
49 g
Postup přípravy
- 1V míse smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva. Přidáme cukr, vanilkovou tresť, vejce, změklé máslo a sůl. Podle potřeby můžeme přilít trochu vody. Vypracujeme těsto a necháme chvíli odpočinout. Na náplň svaříme v kastrůlku mléko s máslem. Postupně vmícháme krupičku, mák a zvolna povaříme za občasného zamíchání 15-20 minut. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Potom do náplně vmícháme cukr, vanilkovou tresť, tvaroh, mleté mandle, omyté rozinky a nastrouhané jablko. Připravené těsto rozválíme a vyložíme jím kulatou formu o průměru 28cm. Okraje těsta vytáhneme, aby vznikl okraj vysoký asi 3cm. Makovou náplň rozprostřeme do formy na těsto a koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu. Po částečném vychladnutí vyjmeme z formy a poprášíme moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
trribulus
čt 30. 1. 2014
už vím, co v sobotu upeču! Vypadá to velmi zajímavě a mohlo by to být dobré.
stepankovaaneta
so 29. 3. 2014
Já jsem už upekla a super !
trribulus
út 4. 3. 2014
Upekla jsem a je to skutečně moc dobré! A taky poměrně jednoduché