Slovenská zelňačka vánoční
105 min.
Ingredience
- 300gramůVepřová plec
 - 200gramůUzené maso vařené
 - 200gramůKlobása uzená
 - 25gramůHouby sušené
 - 2kusyCibule
 - 120gramůSádlo škvařené
 - 1lžícePaprika mletá sladká
 - 3kusyBobkový list
 - 6kusůPepř černý celý
 - 2kusyNové koření celé
 - 15kusůŠvestky sušené
 - 1lžičkaSůl
 - 500gramůZelí kysané
 - 4stroužkyČesnek
 - 1,8litryVoda pitná
 
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2179 kcal
Bílkoviny
36 g
Tuky
67 g
Sacharidy
397 g
Vláknina
44 g
Cukr
231 g
Postup přípravy
- 1Plecko očistíme a nakrájíme na střední kostky, uzené maso překrojíme a zvlášť uvaříme v 1,6 l vody a poté nakrájíme na drobnější kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno, houby namočíme na 10 minut do 200 ml vody, česnek prolisujeme, klobásu nakrájíme na plátky, sušené švestky vypeckujeme a pokrájíme, kysané zelí překrájíme na drobné kousky.
 - 2V silnostěnném hrnci na tuku zpěníme cibuli, přidáme plecko, osmažíme a na závěr přidáme česnek a papriku. Podlijeme vodou z uzeného masa, přidáme koření, houby i s vodou, klobásu a na mírném plameni necháme asi 1 hodinu probublávat. Poté vložíme zelí, švestky a ještě asi 20 minut vaříme. Nakonec přidáme uzené maso a necháme prohřát.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.