Staropolský bigos
120 min.
Ingredience
- 100mililitrůVíno červené
- 400mililitrůVoda pitná
- 100gramůVepřový bok uzený
- 200gramůHovězí maso přední
- 400gramůVepřová plec
- 100gramůTuk
- 30gramůSůl
- 2gramyPepř černý mletý
- 2000gramůZelí kysané
- 200gramůCibule
- 30gramůHouby sušené
- 1gramBobkový list
- 30gramůCukr krupice
- 2gramyMajoránka
- 300gramůKlobása Dunajská
- 5gramůČesnek
- 50gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 50gramůProtlak rajčatový
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
486 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
34 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
5 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Všechny druhy masa opláchneme a nakrájíme na drobné nudle.
- 2Na 2/3 tuku zpěníme cibuli nakrájenou na drobno, vložíme nakrájené hovězí maso, krátce osmahneme, osolíme, opepříme a zalijeme malým množstvím vody. Pod poklicí dusíme doměkka.
- 3V polovině dušení přidáme vepřové maso a uzený bůček a vše doměkka dusíme.
- 4Kysané zelí propláchneme, necháme okapat a překrájíme.
- 5Z druhé části tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme rajčatový protlak, zalijeme vlažnou vodou, rozmícháme a krátce povaříme.
- 6Potom přidáme kysané zelí a houby, které jsme propláchli, namočili a překrájeli. Dále přidáme cukr, bobkový list, třený česnek se solí, mletý pepř a majoránku. Vše dusíme, až je zelí téměř měkké.
- 7Potom přidáme podušené maso, oloupanou a na kolečka nakrájenou klobásu osmahnutou na části tuku, promícháme a vše podusíme.
- 8Nakonec přilijeme červené víno a ještě krátce podusíme.
- 9Staropolský bigos podáváme na keramických talířích nebo miskách, je možné podávat jej v kotlích.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.