Vánoční zelná polévka s houbami a klobásou
65 min.
Ingredience
- Ingredience do polévky
- 1litrVoda pitná
- 4kusyBrambory
- 0,2lžičkaSůl
- 1lžičkaKmín drcený
- 2kusyBobkový list
- 1kusCibule
- 150gramůSlanina vepřová
- 200gramůKlobása - Čabajka
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 250mililitrůMléko polotučné
- 2kusyVejce slepičí
- 500gramůZelí kysané
- Na dochucení
- 2špetkyChilli koření mleté
- 0,2lžičkaSůl
- 0,5lžíceCukr krupice
- Sušené hříbky
- 1mililitrVoda pitná
- 60gramůHouby sušené
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
572 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
45 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
4 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme všechny ingredience: sušené hříbky dáme do kostrólku a zelijeme je studenou vodou. Necháme je namočené asi 15 minut. Oloupané a omyté větší brambory nakrájíme na kostky. Očištěnou cibuli a slaninu pokrájíme nadrobno a klobásu na kolečka. Ve smetaně s mlékem vyšleháme vejce.
- 2Do hrnce s vodou dáme brambory, sůl, kmín, bobkový list a postavíme je na plotnu. Brambory přivedeme k varu, teplotu snížíme, přidáme namočené hříbky a pod poklicí brambory s houbami budeme pomalu vařit 15 minut.
- 3Mezitím v pánvi vysmažíme slaninu s cibulí dozlatova, pak ji bez omastku dáme do hrnce k bramborům. Na zbylém omastku zlehka osmažíme kolečka klobásy, které i s omastkem vyklopíme do polévky.
- 4Když jsou brambory téměř měkké, přidáme k nim scezené kysané zelí (neproplachujeme ho). Vše vaříme ještě dalších 8-10 minut, nakonec do polévky zamícháme smetanu s vyšlehanými vejci a krátce, asi 3-5 minut polévku dovaříme.
- 5Zelňačku dochutíme chilli kořením, solí i cukrem (podle kyselosti zelí), důkladně vše promícháme, nalijeme ji do hlubokých talířů a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.