Základ do omáček - telecí fond
1440 min.
Ingredience
- 5kusůMrkev kořen
- 350gramůCeler bulvový
- 5kusůCibule
- 80gramůPórek
- 3stroužkyČesnek
- 2kusyBobkový list
- 2kusyHřebíček
- 3lžícePetržel - nať
- 3lžíceCeler - nať
- 1,5decilitryVoda pitná
- 1litrVíno bílé
- 4decilitryVíno červené
- 1lžičkaSůl
- 3kilogramyTelecí kosti
- 115gramůProtlak rajčatový
- Jíška
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- Na dolití
- 1,5litryVoda pitná
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
448 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
7 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
8 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 13 kg telecích nasekaných kostí dobře omyjeme a dáme do velkého pekáče. Očistíme a omyjeme mrkev, celer, cibule a česnek. Všechnu zeleninu pokrájíme na kostičky přidáme ji do pekáče s bobkovými listy, hřebíčkem, omytými snítkami petrželky celeru a pórkem (bylinky svážeme). Kosti a zeleninu promícháme s rajčatovým protlakem. Přilijeme 2,5 dl vody a pod poklicí kosti pečeme 2,5-3 hodiny. Během pečení kosti obracíme, poléváme výpekem, případně dolijeme trošku vody. Upečené kosti musí mít zlatohnědou barvu, ale nesmí být připálené.
- 2Po upečení vše z pekáče dáme do velkého hrnce, přilijeme 1 litr bílého vína a vaříme do doby, až budeme mít polovinu tekutiny. Pak dolijeme tolik vody, aby maso bylo úplně zakryté. Vývar přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a pod poklicí kosti vaříme asi 20 hodin. Vaříme tak, že vývar jen mírně probublává. Během vaření doléváme vodu, kosti musí být vždy pod hladinou a lžicí odstraňujeme šum a nečistoty, které vyplavují na povrch. Tomuto vaření říkáme že "táhne". Když jsou tímto způsobem kosti uvařené, vyjmeme je a vývar scedíme přes velmi husté síto nebo čisté plátno do druhého menšího hrnce.
- 3Scezený vývar přivedeme k varu, přilijeme 3-4 dl červeného vína a vaříme do doby, až budeme mít 0,7-1 litr telecího fondu. Podle chuti ho můžeme dosolit.
- 4Aby byl fond hustší, můžeme ho zahustit světlou jíškou ze (2 lžíce máslo + 1 lžíce hladká mouka). Jíšku v telecím fondu pomalu vaříme dohladka asi 7-10 minut.
- 5Z telecího fondu připravujeme výborné šťávy.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.