MilujiVaření.cz Recepty Hlavní ingredience Alkohol Koňak
Koňak Koňak - cognac - je velmi uštěchtilý typ alkoholu, kterého základní surovinou jsou hrozny vinné révy. Aby se tento destilát mohl nazývat koňak, musí splnit velmi přísná kritéria, které jsou stanovaná společností BNIC - Bureau National Interprofessionel du cognac. Koňaky se vyrábí dvojitou destilací prokvašeného hroznového moštu. Po první destilaci má 30 % alkoholu, po druhé destilaci, která je delší, až 70% alkoholu. Na jeden litr koňaku je potřeba devět litrů vína. Recepty s koňakem najdete zde a jsou skutečně jedinečné!
Vánoční pudink po anglicku Na mírném ohni v hrnci vaříme směs želé s nadrobno nasekanými datlemi, opláchnutými rozinkami, vodou a jedlou sodou. Směs přivedeme k varu, přidáme máslo a mícháme dokud se máslo nerozpustí, stáhneme z ohně, přilejeme koňak a nechámne chladnout.
Vychladlou směs přelijeme do větší mísy a přimícháme rozšlehaná vejce, hnědý nerafinovaný cukr, mouku s práškem do pečiva, perníkové koření, mletou skořici, nastrouhaný muškátový oříšek a čokoládové vločky.
Připravenou směs nalijeme do ohnivzdorné formy (objem asi 2 l), uzavřeme pokličkou nebo pečicím papírem a folií a zajistíme gumičkou. Uzavřenou formu zavěsíme do hrnce s vroucí vodou a v páře na mírném ohni vaříme 4-5 hodin, vytáhneme z hrnce a necháme vychladnout.
Pudink můžeme připravit den předem nebo ho vařit v páře 1-2 hodiny v den podávání.
Punč s čajem V konvičce připravíme kvalitní černý čaj, dáme zatím stranou.
Pomerančovou a citronovou kůru nakrájíme nadrobno, vsypeme do misky, zalijeme troškou horké vody, přisypeme cukr a necháme odležet.
Do kovové misky nalijeme pomerančovou a citronovou šťávu, přidáme dvě lžíce cukru, přilijeme koňak, dáme nad oheň a pomalu zahříváme. Když je tekutina horká, odstavíme z ohně, přilijeme výluh z kůry, nalijeme do sklenic na punč a dolijeme čajem.
Ozdobíme plátkem citronu, nebo osminkou pomeranče a podáváme.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
V h o r k é v o d n í l á z n i r o z p u s t í m e n a l á m a n o u č o k o l á d u s m á s l e m a s m e t a n o u . P ř i l i j e m e k o ň a k a v š e p r o š l e h á m e n a h l a d k ý k r é m . N a k o n e c o k o ř e n í m e š p e t k o u c h i l l i k o ř e n í .
P ř i p r a v e n o u č o k o l á d o v o u s m ě s v l i j e m e d o p l o c h é m i s k y a n e c h á m e m r a z i t a s i 4 0 m i n u t .
Z t u h l o u č o k o l á d o v o u s m ě s v y v á l í m e d o v á l e č k u , o b a l í m e v k a k a u , v y c h l a d í m e a n a k r á j í m e n a k o l e č k a .
P a p r i č k y z b a v í m e s e m e n a n a d r o b n o n a k r á j í m e . N a m a r i n á d u r o z m í c h á m e n a s t r o u h a n ý z á z v o r , c h i l l i p a p r i č k y , k o r i a n d r , p e p ř , p o m e r a n č o v o u š ť á v u , s ó j o v o u o m á č k u , k o ň a k , v ý v a r a o l e j .
P r s í č k a n a ř e ž e m e d o t v a r u m ř í ž k y , v l o ž í m e d o m a r i n á d y a n e c h á m e o d p o č í v a t n e j m é n ě 4 h o d i n y v c h l a d n i č c e .
S t á h n e m e m a r i n á d u a d á m e s t r a n o u . O s o l e n é m a s o v l o ž í m e p o d g r i l k ů ž í d o l ů a s i n a 1 m i n u t u .
K a c h n í p r s a p o t ř e m e m a r i n á d o u , z a b a l í m e d o a l o b a l u a n a o k r a j i g r i l u n e c h á m e t á h n o u t a s i 2 0 m i n u t .
K á v u v e f i l t r u n e c h á m e p ř e k a p a t . Z e s m e t a n y v y š l e h á m e t u h o u š l e h a č k u , k t e r o u r o z d ě l í m e d o d v o u v y s o k ý c h s k l e n i c . P o l i j e m e j i A m a r e t t e m , p ř e l i j e m e h o r k o u k á v o u , p o k a p e m e t e k u t ý m m e d e m a s e r v í r u j e m e .
N e j d ř í v e u p e č e m e j e d l é k a š t a n y , k t e r é p a k o l o u p e m e , r o z m a č k á m e a d á m e d o m í s y k p ř i p r a v o v a n é n á d i v c e .
N a n á d i v k u p o t ř e b u j e m e p o k r á j e n á k r ů t í j á t r a , n a d r o b n o p o k r á j e n ý č e s n e k , n a d r o b n o p o k r á j e n o u p a ž i t k u a k l o b á s u . V š e o r e s t u j e m e n a m á s l e a p ř i d á m e d o m í s y k e k a š t a n ů m . N á d i v k u o s o l í m e , o p e p ř í m e , p ř i d á m e l ž í c i k o ň a k u a d o b ř e p r o m í c h á m e .
K r ů t u o m y j e m e , n a p l n í m e n á d i v k o u a z a š i j e m e . P a k p o v r c h k r ů t y o s o l í m e , p o l o ž í m e d o m á s l e m v y m a š t ě n é h o p e k á č e a p e č e m e p ř i 2 2 0 ° C 3 h o d i n y . N a z a č á t k u p e č e n í p ř i l i j e m e 3 d l v o d y .
K r ů t u p e č e m e z a č a s t é h o p o t í r á n í v ý p e k e m .
V p á n v i n a r o z e h ř á t é m o l e j i s m a ž í m e r o z m ě l n ě n ý č e s n e k a s i 1 m i n u t u . Z v ý š í m e p ř í k o n t e p l a , p ř i d á m e o č i š t ě n á j á t r a a r e s t u j e m e 4 m i n u t y .
M ě k k á j á t r a o s o l í m e , o p e p ř í m e a p ř e l i j e m e k o ň a k e m . K r á t c e p o v a ř í m e d o o d p a ř e n í t e k u t i n y .
K r a j í č k y t o a s t o v é h o c h l e b a n a s u c h o o p e č e m e v p á n v i . P o k l a d e m e j e k u ř e c í m i j á t r y a p o s y p e m e n a s e k a n o u p e t r ž e l k o u .
P o d á v á m e j a k o t e p l ý p ř e d k r m .
N a m í r n é m o h n i v h r n c i v a ř í m e s m ě s ž e l é s n a d r o b n o n a s e k a n ý m i d a t l e m i , o p l á c h n u t ý m i r o z i n k a m i , v o d o u a j e d l o u s o d o u . S m ě s p ř i v e d e m e k v a r u , p ř i d á m e m á s l o a m í c h á m e d o k u d s e m á s l o n e r o z p u s t í , s t á h n e m e z o h n ě , p ř i l e j e m e k o ň a k a n e c h á m n e c h l a d n o u t .
V y c h l a d l o u s m ě s p ř e l i j e m e d o v ě t š í m í s y a p ř i m í c h á m e r o z š l e h a n á v e j c e , h n ě d ý n e r a f i n o v a n ý c u k r , m o u k u s p r á š k e m d o p e č i v a , p e r n í k o v é k o ř e n í , m l e t o u s k o ř i c i , n a s t r o u h a n ý m u š k á t o v ý o ř í š e k a č o k o l á d o v é v l o č k y .
P ř i p r a v e n o u s m ě s n a l i j e m e d o o h n i v z d o r n é f o r m y ( o b j e m a s i 2 l ) , u z a v ř e m e p o k l i č k o u n e b o p e č i c í m p a p í r e m a f o l i í a z a j i s t í m e g u m i č k o u . U z a v ř e n o u f o r m u z a v ě s í m e d o h r n c e s v r o u c í v o d o u a v p á ř e n a m í r n é m o h n i v a ř í m e 4 - 5 h o d i n , v y t á h n e m e z h r n c e a n e c h á m e v y c h l a d n o u t .
P u d i n k m ů ž e m e p ř i p r a v i t d e n p ř e d e m n e b o h o v a ř i t v p á ř e 1 - 2 h o d i n y v d e n p o d á v á n í .
S m e t a n u v y š l e h á m e d o t u h a . B y l i n k y o m y j e m e a n a s e k á m e n a j e m n é k o u s k y . Č e s n e k o l o u p e m e a n a k r á j í m e n a d r o b n é k o u s k y .
S m e t a n u s m í c h á m e s b y l i n k a m i , v m í c h á m e k o ň a k a č e s n e k . N a k o n e c o m á č k u o s o l í m e a o p e p ř í m e d l e c h u t i .
V p á n v i n a s t ř e d n í m o h n i r o z p u s t í m e m á s l o , p ř i d á m e n a k r á j e n o u c i b u l i , p r o l i s o v a n ý č e s n e k a r e s t u j e m e 3 m i n u t y d o m ě k k a . P a k v l o ž í m e o č i š t ě n á , n a h r u b o p o k r á j e n á k u ř e c í j á t r a , n a d r o b n o n a k r á j e n o u s l a n i n u a r e s t u j e m e 5 m i n u t .
D á l e v m í c h á m e s u š e n ý t y m i á n a r o z m a r ý n , n o v é k o ř e n í , b o b k o v ý l i s t , s ů l , p e p ř a p ř i l i j e m e k o ň a k n e b o l i k é r ( n a p ř . C o i n t r e a u ) . V a ř í m e n a m í r n é m o h n i a ž d o v y p a ř e n í v e š k e r é t e k u t i n y . V y t á h n e m e b o b k o v é l i s t y .
U v a ř e n o u s m ě s d o h l a d k a r o z m i x u j e m e .
C u k r e m o z d o b í m e o k r a j e s k l e n k y , z b y l ý c u k r r o z m í c h á m e s e s m e t a n o u , v m í c h á m e F e r n e t s t o c k a k o ň a k . R o z d ě l í m e d o s k l e n i c a p ř e l i j e m e h o r k o u č e r n o u k á v o u .
O z d o b í m e s m e t a n o u a p o s y p e m e s t r o u h a n o u č o k o l á d o u .
V k o n v i č c e p ř i p r a v í m e k v a l i t n í č e r n ý č a j , d á m e z a t í m s t r a n o u .
P o m e r a n č o v o u a c i t r o n o v o u k ů r u n a k r á j í m e n a d r o b n o , v s y p e m e d o m i s k y , z a l i j e m e t r o š k o u h o r k é v o d y , p ř i s y p e m e c u k r a n e c h á m e o d l e ž e t .
D o k o v o v é m i s k y n a l i j e m e p o m e r a n č o v o u a c i t r o n o v o u š ť á v u , p ř i d á m e d v ě l ž í c e c u k r u , p ř i l i j e m e k o ň a k , d á m e n a d o h e ň a p o m a l u z a h ř í v á m e . K d y ž j e t e k u t i n a h o r k á , o d s t a v í m e z o h n ě , p ř i l i j e m e v ý l u h z k ů r y , n a l i j e m e d o s k l e n i c n a p u n č a d o l i j e m e č a j e m .
O z d o b í m e p l á t k e m c i t r o n u , n e b o o s m i n k o u p o m e r a n č e a p o d á v á m e .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .